Dostupni linkovi

Judah za RSE: Jugosfera ili povratak starih veza


Tim Judah
Tim Judah
“Iz pepela Jugoslavije rađa se Jugosfera”, napisao je ugledni britanski publicista Tim Judah pre par meseci u Economistu, verovatno najuticajnijem nedeljniku na starom kontinentu.

Veze razrušene devedesetih, polako se uspostavljaju i jačaju u svim oblastima života – ekonomiji, kulturi, industriji zabave…

Ovaj izvanredni poznavalac regiona jugoistočne Evrope primetio je nastajanje nove regionalne stvarnosti pre mnogih krupnih regionalnih i evropskih aktera.

RFE: Gde može da se vidi, čuje, oseti ili opipa Jugosfera?
Judah: Mnoge veze i kontakti uništeni u devedesetim godinama ponovo se uspostavljaju. Možete to primetiti u kulturi, biznisu, ekonomiji i mnogim drugim oblastima…

RFE: Saradnji kriminalnih klanova…? Zapravo, kriminalci nikad nisu ni napuštali jugosferu, zar ne?
Judah: Tačno, kriminalne grupe nikad nisu ni izlazile iz jugosfere, nikad je nisu srušile, a sada i svi drugi uspostavljaju nekad porušene veze. Ja, razume se, ne tvrdim da nema problema u uspostavljanju jugosfere – pogledajte, recimo, Bosnu u ovim trenucima - ali ima i drugih, veoma pozitivnih tendencija, koje ne dobijaju toliko medijskog prostora kao one negativne. Mnogi događaji, veze, kontakti, saradnja, što sve obuhvatate pojmom jugosfera, na delu su svakodnevno. Uzmite, na primer, jučerašnji okrugi sto, koji može poslužiti i kao klasičan primer, da ga tako nazovem, jugosferičnog događaja, u organizaciji Srpske asocijacije menadzera, gde ste imali goste iz Hrvatske, goste iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Mnogi i ne shvataju koliko često se ovakve i slične stvari dešavaju.

RFE: Da li je to jačanje jugosfere rezultat shvatanja političara u bivšim jugo-republikama, zakasnelog, doduše, da su njihova pojedinačna tržišta – hrvatsko, srpsko, crnogorsko - smešno mala I kao takva nezanimljiva jačim igračima?
Judah: Ja, zapravo, mislim da političari tek sada to uviđaju, ali da su to prvi shvatili biznismeni. Na jučerašnjem sastanku Srpske asocijacije menadžera upotrebljene su reči koje ranije nikad nisam čuo. Srpski i hrvatski preduzetnici su mogli i pre pet godina priznati da su njihova tržišta suviše mala, ali juče su
Kriminalne grupe nikad nisu ni izlazile iz jugosfere, nikad je nisu srušile
rekli: pogledajmo istini u oči, naša tržišta su mikroskopski mala, tako da je potpuno logično da region treba tretirati kao jedno, kao jedinstveno tržište.

RFE: Predsednik Mesić je nedavno govorio o tome da su pojedinačna tržišta regiona – hrvatsko i druga – suviše mala i da ih potreba preživljavanja tera da zajednički nastupaju, da steknu snagu ekonomskog prostora koji je nekad imala bivša Jugoslavija.
Judah: Da, to zbilja sve više ljudi u regionu uviđa. I nije da ništa do sada nije urađeno. Naprotiv, dosta je na tom planu postignuto. Imate CEFTU – Centralno-evropsku zonu slobodne trgovine. Ako ćemo da budemo ozbiljni, stvari ovako stoje: CEFTA je nešto poput politički korektnog termina, ali ona zapravo ne označava ništa drugo nego prostor Jugosfere. Nemate nijednu zemlju srednje Evrope koja je članica CEFTA. Dakle, već imamo CEFTU, što je dobro, iako u okviru nje postoje mnogi problemi – tarife, carinske i mnoge necarinske barijere. Takođe, mnogo je lakše hrvatskim kompanijama da operišu u Srbiji nego srpskim preduzećima u Hrvatskoj. Uprkos svim preprekama, međutim, voz je već napustio stanicu i neće se zaustaviti.

RFE: Čuju se, međutim, sada u Hrvatskoj kritike upućene na račun obnove jugosfere. Shvatate li ih kao deo tamošnje predizborne kampanje ili ozbiljnije?
Judah: Mislim da mnogi Hrvati u ovom kontekstu reaguju negativno na ime, a ne na koncept. Istina, ima i onih koji su protiv tog projekta jugosfere, ali to su neki ostaci iz devedesetih. Velika većina njih, međutim, nema ništa protiv koncepta, ne poriču da on postoji, štaviše, smatraju da je to dobra ideja, ali, jednostavno ne prihvataju naziv jugosfera. Mene kao novinara i ne zanima kako će se to zvati, nazovite to kako hoćete, zovite to Jadranska liga, ako vam se više sviđa, ali činjenica da imate Hrvata na čelu Regionalnog saveta za saradnju, tela koje je kvintesencija projekta jugosfere, pokazuje da su Hrvati ozbiljno zainteresovani za taj projekat.

Štaviše, dugoročnije gledano, nije nezamislivo da ćemo videti mnogo intenzivniju regionalnu saradnju, recimo onakvu kakva je postojala između institucija Beneluxa ili Nordijskog saveta u Skandinaviji. Ti entiteti su, doduše, sada manje važni s obzirom na to da su mnoge zemlje ovih regiona ili postale članice Evropske unije, ili uskladile svoju politiku sa njom ili se, poput Islanda, spremaju da joj pristupe - ali oni su odigrali veoma značajnu ulogu u prošlosti. Ko zna, s obzirom na činjenicu da je Zapadni Balkan geografski kompaktan region, možda će, u poređenju sa Belenuxom ili Skandinavijom, kooperacija između njegovih država biti mnogo intenzivnija.
XS
SM
MD
LG