Dostupni linkovi

Tim Svjetske zdravstvene organizacije u centru za bolesti životinja u Wuhanu


Stručnjaci SZO-a u posjeti centru za bolesti životinja u Wuhanu, 2. februar 2021.
Stručnjaci SZO-a u posjeti centru za bolesti životinja u Wuhanu, 2. februar 2021.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije posjetili su u utorak centar za bolesti životinja u kineskom gradu Wuhanu u sklopu svoje istrage o porijeklu pandemije korona virusa.

Član tima Peter Daszak rekao je novinarima kasnije da su imali "izvrsne sadržaje, vrlo informativan sastanak", a na Twitteru je objavio kako se tim sastao s osobljem zaduženim za zdravlje stoke u provinciji Hubei, obišao laboratorije i vodio "detaljnu" raspravu.

Daljnji detalji posjeta nisu objavljeni, javlja AP.

Članovi tima nosili su punu zaštitnu opremu tokom posjeta u utorak, što je dodatni pokazatelj posla koji je Kina uložila u pripreme za posjet SZO-a Wuhanu, gdje su se prve bolesti COVID-19 pojavile krajem 2019. godine.

Izvan hotela i na javnim prostorima stručnjaci su stalno nosili maske i profesionalnu ili poslovnu ležernu odjeću, ali nije jasno jesu li u istraživačkim institutima, bolnicama i na tržnicama koje su ranije posjetili nosili zaštitna odijela.

Intenzivni pregovori prethodili su posjetu SZO-a Wuhanu budući da je Kina održavala strogu kontrolu pristupa informacijama o virusu, vjerojatno kako bi izbjegla krivicu za navodne pogrešne korake u svom ranom odgovoru na izbijanje pandemije.

No, u ponedjeljak, 1. februara, službenici SZO-a u Ženevi pobunili su protiv sugestija da tim stručnjaka iz deset zemalja nije dobio dovoljno pristupa ni podataka.

Tehnička voditeljica SZO-a za COVID-19 Maria Van Kerkhove rekla je da tim planira posjetiti Institut za virologiju Wuhan, koji se smatra jednim od glavnih izvora informacija o porijeklu virusa. Doktor Michael Ryan, šef SZO-a za hitne slučajeve, rekao je da agencija nastavlja tražiti više podataka i rekao da bi svi koji imaju informacije o tome kako je započela pandemija trebali podijeliti s organizacijom.

Podaci koje tim prikupi dodat će onome što se očekuje da će biti dugogodišnja potraga za odgovorima koji uključuju uzimanje uzoraka životinja, genetske analize i epidemiološke studije.

Kina je u velikoj mjeri zaustavila domaći prijenos virusa putem ponekad drakonskih mjera, uključujući strogo testiranje i elektronički nadzor. Nošenje maski u javnosti je standard, a stroge mjere se rutinski nameću zajednicama, pa čak i cijelim gradovima u kojima se otkrivaju slučajevi.

Škole su postale internetske, a putovanja su drastično smanjena tokom novogodišnjih praznika u Kini, a vlada nudi poticaje ljudima da ostanu u gradovima, umjesto da se vrate u rodne gradove na obiteljska okupljanja.

XS
SM
MD
LG