Dostupni linkovi

Reakcije u BiH uglavnom pozitivne


Sulejman Tihić i Boris Tadić, 15. jun 2010. Foto: Saša Čolić
Sulejman Tihić i Boris Tadić, 15. jun 2010. Foto: Saša Čolić
Posjeta lidera SDA Sulejmana Tihića Beogradu, a na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića, u BiH je, uglavnom, ocijenjena dobrim potezom koji vodi stabilizaciji prilika u regionu.

Negodovali su samo iz Stranke za BiH, čiji je predsjednik Haris Silajdžić i predsjedavajući državnog Predsjedništva. Iako je bilo najavljivano, Silajdžić još uvijek nije otišao u zvaničnu posjetu susjednoj Srbiji.

Adem Huskić, Foto: Midhat Poturović
Adem Huskić
, poslanik Stranke za BiH u državnom Parlamentu, kaže kako je Tihićeva posjeta Beogradu, bez obzira što se u delegaciji nalaze i državni ministar bezbjednosti, te federalni premijeri i potpredsjednici Federacije i RS, ipak stranačka i osmišljena kao dio predizborne kampanje:

„Jedan sitnopolitički potez u smislu predstojećih izbora, da pokaže da je on kooperativan. Nažalost, ta njegova kooperativnost prelazi granice ukusa i ja mislim da je krajni cilj pokazati ovdje da bi on bio povoljnije rješenje nego gospodin Silajdžić. Iako, kao što je poznato vama i javnosti, gospodin Silajdžić je izrazio volju i trebao je da posjeti. Ja mislim da gospodin Tihić ovim potezom pravi medvjeđu uslugu i državi, a i stranci koju predstavlja.“


Istovremeno, Tihićevu posjetu Beogradu Mirjana Malić, iz SDP-a, vidi kao pokušaj uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa koji su za budućnost BiH neophodni, te ističe da upravo oni koji je osuđuju rade na diskreditaciji Tihića kao bošnjačkog lidera:

„Meni se čini da je gospodin Tihić upravo uozbiljio stvar i nije pravio od toga nikakvu svoju ličnu promociju, s tim što je poveo i ljude koji bi mogli svojom posjetom i kontaktima da unaprijede saradnju. To je, ustvari, najstrašnije što i izgleda da treba da se dešavaju samo ekscesi, bojkoti, ratna retorika, a nikako da počnemo da stvaramo normalan ambijent na ovom prostoru.“


Veliki iskoraci


Ivo Miro Jović, Foto: Midhat Poturović
Ni u HDZ-u BiH ne vide ništa loše u Tihićevom odlasku u Beograd, tim više što je sa sobom odveo i ljude iz državne i entitetske zakonodavne i izvršne vlasti. Državno Predsjedništvo to nije uspjelo za vrijeme četverogodišnjeg manadata, a saradnja zemalja regiona, takođe, je jedan od uslova za evropske integracije, podsjeća Ivo Miro Jović:

„Srbiju možemo promatrati u ovome trenutku kao zemlju koja pravi izuzetno velike iskorake na svom putu prema europskim integracijama. Odlazak gospodina Tihića za Beograd doživljavam pokušajem nuđenja nečega što u posljednje vrijeme, kad su u pitanji institucije BiH, na prvom mjestu Predsjedništvo za svo ovo vrijeme u ovom sazivu od četiri godine nije napravilo niti jedan iskorak naprijed, nego, možda, ili stagnaciju, pa čak i nazad.


U posjetu državnom vrhu Srbije trebalo bi da putuje državni vrh BiH, a ne predstavnici jedne stranke - to je idealno rješenje. Međutim, BiH je daleko od idealne države, svaki pokušaj da se problemi riješe dogovorom, razgovorom i dijalogom su korisni za BiH, smatra glavna urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović:

„Znate da smo mi jako, jako dugo imali problem sa ambasadorom BiH u Beogradu. Ja se plašim, zapravo, da je BiH takvom svojom politikom prema Beogradu činila medvjeđu uslugu Bosni i Hercegovini, odnosno podržavala politiku Milorada Dodika, koji je Beograd prisvajao sebi. Mislim da nije u redu da se Beograd i BiH dogovaraju preko Banje Luke. Bilo bi zaista najbolje rješenje za sve, i u BiH i u Srbiji, da napokon uspostavimo dobrosusjedske odnose.“

Saradnja u regionu se mora uspostavljati i razvijati i bilo bi dobro da se na tome radi svakodnevno i u svim državama nastalim na području bivše Jugoslavije, naglašava profesor sarajevskog Univetziteta Gajo Sekulić:

„Daobog da su odnosi između Sarajeva, Beograda, Zagreba, Ljubljane, Prištine, Podgorice mnogo bolji nego što jesu. Inače, spoljne politike novih država veoma su oskudne i one se moraju radikalno mijenjati. Nije samo ulazak u EU forma kvalitativnoga poboljšanja odnosa između novonastalih država na tlu bivše Jugoslavije. Tu ima puno posla.“
XS
SM
MD
LG