Dostupni linkovi

Da li se British Petroleum pretvara u Boljšoj Petroleum


Premijer Rusije, Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocem British Petroleuma, Robertom Dudleyinom, 14. januar 2011.
Premijer Rusije, Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocem British Petroleuma, Robertom Dudleyinom, 14. januar 2011.
Izvor: The Times (Prevela: Ena Stevanović)

Pogodba između kompanija British Petroleum (BP) i Rosneft ima smisla, ali BP riskira u želji da profitira od imovine oduzete od firme Yukos.

Da li se British Petroleum pretvara u Boljšoj Petroleum? Ukoliko da, je li to predstavlja prijetnju za sigurnost zapadnih energenata? Ovo su bila neka od pitanja koje su si postavljali američki političari nakon što je objavljeno da je firma British Petroleum izvršila 10 milijardi dolara vrijednu razmjenu dionica sa ruskom naftnom kompanijom Rosneft koju kontrolira Kremlj.

Rosneft sada posjeduje 5 posto dionica BP-a, što rusku vladu po prvi put čini najvećim pojedinačnim dioničarem u međunarodnoj naftnoj kompaniji.

Pogodba ima smisla za British Petroleum i njegove dioničare. Upravo u periodu kada je BP ostao uskraćen za milijarede dolara zbog fijaska u Meksičkom zaljevu, ovaj potez omogućava kompaniji pristup južnom dijelu Karskog mora u Arktiku koje je bogato naftom. Danas, kada je eksploatacija nafte u krizi i kada isušuju i najveći izvori, Arktik je mjesto sa najviše neiskorištenih izvora nafte na svijetu.

Stoga će ova pogodba pomoći BP-u da nastavi poslovati i cijena njegovih dionica je već porasla na berzi. Kompanija će obezbijediti stručnjake i tehnološka sredstva za eksploataciju nafte i plina koji je potreban Rosneftu da bi zaradio novac.

Činjenica da Rusija računa da će BP vršiti eksploataciju s kopna, koja je prošle godine prošla spektakularno neuspješno, će povećati reputaciju i moral ove korporacije.
Financijski ova pogodba ima smisla za obje strane. Međutim politički je mnogo kompliciranija.

Rosneft i BP će osnovati zajednički operacioni i tehnološki centar u Rusiji kako bi razvili odgovarajuće tehnologije i inženjerske sustave.

Financijski ova pogodba ima smisla za obje strane. Međutim politički je mnogo kompliciranija. Rusija se više puta pokazala kao zemlja koja je u stanju koristiti energente kao političko oružje. Obustavila je dovod plina Ukrajini i Bjelorusiji kad joj je to odgovaralo.

Osim toga je pokazala interes da kupi Centricu koja je vlasnik kompanije British Gas, najvećeg britanskog dobavljača plina. Činjenica da Rusija dobiva ovako direktan pristup britanskim energentima bi trebala biti doista zabrinjavajuća.

Međutim, puno teže je na ovaj način posmatrati pogodbu British Petroleuma. Trenutno, sa samo 5 posto dionica, Rusi neće dobiti čak ni mjesto u odboru BP-a. Karsko more je rusko vlasništvo. Bez dogovora ovakve vrste, nijedna zapadna kompanija ne bi imala pristup ovom moru.

Oslabila sposobnost Kremlja da drži Evropu u šaci

Pored toga, s otkićem prirodnog plina iz škrinjca u Sjevernoj Americi, sposobnost Kremlja da drži Europu u šaci je oslabila. Zapadno društvo kojem su za život potrebne ogromne količine enegrije si ne može dozvoliti da bude previše ponosno i osuđuje 'neprikladan režim' države koja je glavni obskrbljivač energenata.

To ne znači da potez British Petroleuma nije rizičan. Uzimajući 10 posto udjela u Rosneftu, BP je postao djelomični vlasnik imovine koju je Kremlj prije sedam godina oduzeo od Mikhaila Khodorkovskog i naftne kompanije Yukos.
Znak British Petroleuma, Moskva - fotografija iz arhive

Ta imovina je pripojena Rosneftu, a zatvorska kazna Khodorkovskog je prije dvije sedmice produžena za šest godina. Sraman tretman prema Khodorkovskom je potvrdio Putinovo nepoštivanje prava vlasništva kako za tržište tako i za Yukosove zapadne dioničare.

Rukovoditelji BP-a su to iskusili i na vlastitoj koži.Osoblje ujedinjene kompanije BP-ja i Rosnefta, tzv. TNK-BP je više puta bilo progonjeno od strane ruskih vlasti.

Bob Dudley, sada izvršni direktor BP-ja je bio ispitivan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova zbog navodne utaje poreza koju je on snažno opovrgavao. I TNK-BP je bio prisiljen prodati Gazpromu svoj udio u sibirskom plinskom polju za vrlo mali dio njegove realne vrijednosti.

British Petroleum je izračunao da vrijedi riskirati zbog vrijednosti potencijalnih resursa. Međutim, investitori i vlade su svjesni da ovaj potez daje Kremlju potencijalnog saveznika da ospori optužbe protiv Rosnefta koje su podnijeli bivši vlasnici Yukosa.

Neeksploatisana teritorija u južnom Arktiku je prilično težak teren, ali čini se pozitivno benigno u poređenju s mutnim vodama ruskog državnog vrha.
XS
SM
MD
LG