Dostupni linkovi

Rusija: Hodorkovski ponovo proglašen krivim


Bivši generalni direktor naftne kompanije Jukos Mihail Hodorkovski (lijevo) stoji pored svog bivšeg poslovnog partnera Platona Lebedeva (desno), iza staklenog zida u sudnici, u Moskvi, 27. decembar 2010.
Bivši generalni direktor naftne kompanije Jukos Mihail Hodorkovski (lijevo) stoji pored svog bivšeg poslovnog partnera Platona Lebedeva (desno), iza staklenog zida u sudnici, u Moskvi, 27. decembar 2010.
Moskovski sud proglasio je krivim Mihaila Hodorkovskog i njegovog poslovnog partnera Platona Lebedeva što je druga presuda u ovoj deceniji za nekadašnjeg vlasnika Yukosa, koji se 2002. godine usudio da suprostaviti Vladimiru Putinu.

Policija je u međuvremenu uhapsila 20 ljudi, pristalica Hodorkovskog koji su demonstrirali ispred suda u Moskvi.

(Video: Protest ispred suda u Moskvi, 27. decembar 2010.)

Khodorkovsky ponovo proglašen krivim
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link


U sudskom procesu koji se smatrao testom za autoritarni ruski režim, Hodorkovski je proglašen krivim za pranje novaca i pronevjeru imovine. Umjesto da iduće godine izađe iz zatvora po izdržanoj prvoj kazni za slične optužbe, Hodorkovski će za navodnu krađu milijardi dolara iz sopstvene kompanije, ostati u zatvoru još niz godina.

Mnogi vjeruju najmanje do okončanja sljedećih predsjedničkih izbora u Rusiji 2012. a neki čak i do 2017.

Maraiana Toročensnihkova dopisnik RSE, iz Moskve je izvijestila telefonskim putem iz suda:

“Sudija Viktor Danilkin objavio je da je sud utvrdio da su Mihail Hodorskovski i Platon Lebedev, članovi organizovane kriminalne grupe, koji su upravljajući strateškim menadžmentom kompanije Yukos počinili pronevjeru”.

“Mihail Hodorskovski i Platon Lebedev su nakon objavljivanja prvih par rečenica presude sudije Viktora Danilkina izgledali kao da su izgubili interes za ono što se događa u sudnici”, rekla je ona.

Sudska je odluka izazvala bijes ispred sudnice u Moskvi, gdje se okupilo oko 1500 demonstranta koji su osim “sloboda “ skandirali i sljedeće: “Sramota, Sramota, Sramota"!

Moskovska policija uhapsila je 20 ljudi.

Sud je Hodorskovskog i Platona Lebedeva osudio, za kako navode, pronevjeru od 218 tona nafte i pranje oko 97,5 miliona dolara profita.



Među prvima je reagovao Amnesty International koji je osudio odluku suda u Moskvi naglašavajući da se radi o politički montiranom procesu. Komesar za ljudska prava Njemačke Markus Loening istakao je da proglašenje krivim Hodorkovskog i Lebedeva pokazuje da su tvrdnje ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o tome da je Rusija zemlja pravde i zakona tek “puka retorika”.

Demonstranti: Presuda politički motivisana


Aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava i ne samo oni već i zvaničnici mnogih država smatraju da je Mihail Hodorskovski jedan od rijetkih koji se usudio susprotstaviti ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

Iako je i u prvoj presudi osuđen za pronevjeru iI pranje novaca, nakon čega je država uništila kompaniju tada najbogatijeg ruskog oligarha, sam Hodorkovski od početka tvrdi da je 2003. uhapšen, jer je finansirao opozicione stranke u Rusiji.

Kao što je po ocjeni posmatrača i prilikom prvog suđenja, presuda od 7 godina zatavora, ostala veoma sporna tako i ovoga puta član avokatskog tima Mihaila Hodorskovskog, Maksim Dbar, kaže da su optužbe apsurdne i da poslije 20 mjeseci suđenja nikome nije jasno zašto je Hodorskovski optužen i osuđen.

Advokati Hodorkovskog optužili su Vladimira Putina da se miješao u sudski proces, a Putinov nasljednik aktuleni predjednik, Dmitri Medvedev, koji je obećao ćišćenje ruskog pravosudnog sistema u petak je u isčekivanju presude rekao:

“Ni predsjednik ni bilo koji drugi zvaničnik iz države nema pravo da izaražava sopstveno mišljenje u ovom ili bilo kojem drugom slučaju, prije nego što se presudom ne utvrdi da li je kriv ili nije “.

Svjetski su lideri u više navrata ukazivali Medvedevu da postoje veoma ozbiljne sumnje u to da su oba procesa protiv Mihaila Hodorkovskog politički motivisana.

Supruga i majka Mihaila Hodrkovskog uoči presude su izrazile sumnju u pravosudni sistem Rusije ističući da Hodorkovski neće popustiti bez obzira na presudu.
XS
SM
MD
LG