Dostupni linkovi

Thaçi: Nećemo dozvoliti blokadu granice sa Srbijom


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovo je nezavisna i suverena zemlja o kojoj odlučuju njene institucije, izjavio je u intervjuu za RSE kosovski premijer Hashim Thaçi, komentarišući plan od četiri tačke predsednika Srbije Borisa Tadića, u kojem se pominju rešenja za sever Kosova, zaštita kulture baštine, manastira i imovine i garancije za bezbednost Srba u enklavama.

“Spremni smo da za dobrosusedsku saradnju između dve nezavisne i suverene zemlje, u interesu dva naroda, euro-atlanskih itnegracija, mira i stabilnosti u regionu. Ali, o Kosovu odlučuju institucije Republike Kosova. Radićemo samo u skladu sa Ustavom i našim zakonima”, kazao je Thaçi.

Srbi na severu Kosova su za 14. i 15. februar najavili referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju kosovske institucije. Protiv referenduma su i Beograd i Priština, a kosovski premijer na to je i kratko prokomentarisao:

“Nijedan jednostran potez neće imati nikakvu vrednost ili odraz u smislu institucionalnog života“, kazao je Thaci.

Govoreći o blokadi graničnih prelaza koju je za subotu najavio pokret Samoopredelenje Albina Kurtija, kosovski premijer je kazao da neće dozvoliti da se nasilje iz Tirane u januaru 2011. godine, kada su dvije osobe poginule u sukobu policije i opozicionih demonstranata, desi i u Prištini.

Malstrom uskoro na Kosovu

Samoopredeljenje je za 14. januar najavio da će blokirati prelaze Merdare i Bela Zemlja u cilju sprečavanja uvoza robe iz Srbije na Kosovo a kako bi se zaštitilo “kosovsko tržište i sama država Kosovo”.

Thaçi ističe da su takva dela protivzakonita i protivustavna i da neće biti dozvoljena.

“Najave lidera pokreta Samoopredeljenje o dešavanjima ili nasilnim
"To su najave nasilja, nešto što je Kosovu sada najmanje potrebno", rekao je Thaqi o najavi Samoopredeljenja da će blokirati granicu.
reakcijama kako bi preuzeli kontrolu kosovskih granica su najgore moguće poruke na Kosovu u ovo vreme. Ovo prevazilazi svaku ustavnu, legalnu i moralnu vlast. To su najave nasilja, nešto što je Kosovu sada najmanje potrebno. Trebaju shvatiti da se nasilnim delima ne dobija vlast, i ni pod kojim okolnostima nećemo dopustiti da takva najavljena nasilna dela predstavljaju sliku Republike Kosova na kraju četvrte godine nezavisnosti”, kazao je Thaçi.

Kosovski premijer je 2012. godinu ocenio veoma važnom za Kosovo.

„Komesarka Malstrom će 19. januara posetiti Kosovo kako bi Kosovu uručila vodič za liberalizaciju viza, dok će se 24. januara potvrditi da je 2012. godina, godina kada će se nadgledanje nezavisnosti privesti kraju. Jako je važno da radimo u skladu sa evropskim standardima i vrednostima, i ni pod kojim okolnostima se ne trebamo baviti delima koja će Kosovo vratiti nazad“, naglasio je Thaçi.

Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja

Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja

Planirana blokada dva granična prelaza od strane pokreta Samoopredeljenje neće unaprediti međunarodnu poziciju Kosova, niti će pomoći u naporima da se uspostave normalni odnosi sa Srbijom, ocenio je u četvrtak Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Piter Fejt.

Plan pokreta Samoopredeljenje da u subotu 14. januara blokira granične prelaze sa Srbijom – Merdare i Bela Zemlja, neće pomoći naporima Vlade, civilnog društva i međunarodne zajednice na izgradnji normalnih i dobrosusedskih odnosa između Srbije i Kosova, rekao je Fejt, a prenosi njegova kancelarija.

„Ovo nije odgovorno ponašanje organizacije koja je zastupljena u Skupštini Kosova. Ukoliko se aktivnost Samoopredeljenja ostvari štetiće međunarodnoj reputaciji Kosova, te će istovremeno pokazati nedostatak poštovanja jedne od ključnih vrednosti Evrope – slobodnog protoka ljudi i robe. Kosovo je svojim konstruktivnim angažovanjem u dijalogu kojim posreduje EU postiglo praktične koristi za svoje građane. Aktivnosti „Samoopredeljenja“ predstavljaju rizik kojim se podrivaju postignuti rezultati“, navodi se u Fejtovoj izjavi.
XS
SM
MD
LG