Dostupni linkovi

Thaçi: Kosovo će uvek osuđivati nasilje


Hashim Thaçi
Hashim Thaçi
Premijer Kosova Hashim Thaçi osudio je u sredu napad ekstremista na pripadnike KFOR-a i EULEX-a koji se odigrao u utorak. On je pozvao sve građane Kosova na severu da se vrate miru, stabilnosti, saradnji i da se integrišu u institucionalni život.

“Vlada Republike Kosova će uvek osuđivati nasilje. U ime Vlade Kosova, kosovskih institucija i građana Kosova, pozivam srpsku zajednicu u tom delu da iskažu bolju volju za saradnju, integraciju, za bolji život, i izgradnju zajedničkog Kosova”, kazao je on.

Thaçi je naglasio da su KFOR i EULEX u službi svih građana, a ne samo jedne etničke zajednice i dodao da će se nastaviti sa uklanjanjem barikada kako bi se uspostavili red i zakon u tom delu Kosova.

“Vlada Republike Kosova će učiniti sve kako bi pružila bolji život svojim građanima, uključujući i one na severu. Problemi nastali tokom poslednjih 12 godina ne mogu se rešiti za mesec ili dva meseca. Važno je da je tako nešto počelo. Sada već implementiramo operacioni plan plan za prelaze 1 i 31… Vlada Kosova nije u sukobu sa građanima na severu. Naprotiv, služićemo svima“, kazao je Thaçi.

Premijer Kosova je izjavio da je rešenje problema i u uspostavljanju komunikacija sa srpskom zajednicom na severu Kosova, te dodao da se sa njima već kontaktira.

Tahiri: Dijalog neće promeniti svoj karakter

Inače, Thaçi je naglasio da će Kosovo ostati posvećeno dijalogu sa Beogradom.

“Kosovo je u vek bilo korektno u dijalogu, Beograd je bio destruktivan ali Kosovo je uvek ispunjivalo ciljeve iz dijaloga zajedno sa međunarodnom zajednicom”, kazao je on.

Kosovo: Sukobi na Jarinju


U međuvremenu, Srbija je odlučila da se povuče iz sedme runde dijaloga zato što, kako su rekli u Briselu, “nije bila spremna na nastavak razgovora”.

Zahtev srpske strane bio je da se tokom sedme runde razgovara o graničnim prelazima na severu, što su EU i SAD odbile.

Sa druge strane, šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, u izjavi za RSE kazala je da dijalog sa Beogradom neće promeniti svoj tehnički karakter.

“Zajednički stav Vlade Kosova, sa jedne strane, i EU i SAD-a sa druge, je jasno potvrđen i danas. Dijalog se tiče samo tehničkih pitanja, dok ona politička, uključujući granične prelaze, neće biti tema agende. Sada je na srpskoj strani da odluči i da bude u vezi sa EU ili SAD, ili možda da se u potpunosti povuče iz dijaloga”, kazala je Tahiri.

Tahiri je takođe naglasila da ne vidi razlog da se nastavi dijalog sa Beogradom dok se ne sprovedu već postignuti sporazumi. Ona je to takođe saopštila posredniku EU, Robertu Kuperu i predložila mu da se od sada pa ubuduće određuju vremenski rokovi za sprovođenje postignutih sporazuma.
XS
SM
MD
LG