Dostupni linkovi

Thaçi za RSE: Asocijacija opština nije republika


Hašim tači
Hašim tači
Razgovarao Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli

Uoči nove runde dijaloga između premijera Kosova i Srbije, Hashim Thaçi je za RSE kazao da asocijacija srpskih opština neće imati ovlašćenja političkog ili etničkog entiteta.

Učešćem Srba na izborima, iskorenjuje se uticaj Srbije na Kosovu, kazao je kosovski premijer. On je izrazio spremnost i da se sastane sa svim novim predsednicima opština u kojima živi srpsko većinsko stanovništvo, a kako bi se razgovaralo o postojećim problemima.

Kosovski premijer je uoči sastanka u četvrtak Briselu, na kojem će biti reči, kako je najavljeno, i o statutu Asocijacije srpskih opština, kazao da će statut, oblik, organizacija i rad ove asocijacije u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom.

Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija njenog rada biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i EU, kazao je Thaçi za naš program.

Asocijacija srpskih opština neće imati niti veća, niti manja ovlašćenja od asocijacija ostalih opština na Kosovu
“Asocijacija (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a niti manja ovlašćenja od asocijacija ostalih opština na Kosovu. Biće konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera“, kazao je kosovski premijer.

U međuvremenu, srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da se najteži razgovori mogu očekivati oko sudova koji će biti u severnoj Mitrovici.

Kosovski premijer navodi da mogu postojati pretenzije za raskorak u sudskom sistemu kada se radi o severu, ali se to neće ostvariti.

“Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova”, naglasio je Thaçi.

Govoreći o izborima, kosovski premijer je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou, te da će se volja građana ispoštovati.

On je najavio da će da sarađuje sa svakim izabranim predsednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost, i da očekuje da se sastane i sa onim srpskim predsednicima opština.

“Oni su lideri i predsednici izabrani glasom građana na ovim slobodnim i demokratskim izborima. Očekujem da ćemo se sastati. Posetiću ih. Očekujem da radimo zajedno za dobrobit građana gde god živeli, bilo na severu ili na jugu”, kazao je Thaçi.

Kosovski premijer je zaključio da uspeh lokalnih izbora definitivno iskorenjuje uticaj Srbije na Kosovu.

“Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo na evropskoj budućnosti građana”, kazao je on.
XS
SM
MD
LG