Dostupni linkovi

Thaçi: EU stavlja do znanja Srbiji da nema podele Kosova


Hashim Thaçi u Skupštini
Hashim Thaçi u Skupštini
Podela Kosova je neostvarljiv san Beograda, kazao je u petak premijer Hashim Thaçi tokom sednice Skupštine na kojoj je poslanike informisao o njegovom drugom sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem održanog 7. novembra u Briselu.

Rasvetljavanje sudbine nestalih, sprovođene sporazuma o integrisanom upravljanju granica, otvaranje kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu, te pitanje finansiranja ilegalnih srpskih struktura na severu Kosova, prema rečima Thacija, bile su teme razgovora u Briselu.

Thaçi je na sednici takođe istakao da se Srbija ne može integrisati u EU bez gašenja ilegalnih struktura na Kosovu, ali je istovremeno priznao pravo Srbije da pruža finansijska sredstva kosovskim Srbima, ali samo preko budžeta Kosova.

“Smatramo da Srbija može nastaviti da finansira svoju srpsku zajednicu koja živi na Kosovu, ali to treba biti na transparentan način, i finansijska pomoć treba proći kroz budžet Kosova, te da se potom odatle ta pomoć podeli opštinama sa srpskom većinom”, kazao je Thaçi.

Kosovski premijer je takođe rekao da je tokom sastanka bilo reči o formiranju posebne policije koja će se brinuti za očuvanje spomenika srpske kulturne i verske baštine na Kosovu.

On je još jednom podsetio da pitanja koja se tiču nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova neće biti teme diskusije sa Srbijom.

“Svi smo svesni da bi svaka promena granica otvorila 'pandorinu kutinju' što bi ponovo dovelo do konflikata i ratova na Balkanu. Sada već i EU sve više artikuliše ovo pitanje, stavljajući do znanja i Srbiji da će njeni snovi o podeli zauvek ostati neostvarljivi“, poručio je Thaci.

Pitanje nestalih

Na Kosovu gotovo sve političke partije podržavaju ovaj dijalog Prištine i Beograda, osim pokreta Samoopredeljenje. Njihove kritike nisu ni u petak izostale. Poslanik iz redova ove partije Glauk Konjufca zatražio je od Thaçija da položi zakletvu pred albanskom nacionalnom zastavom.

„Gospodine premijeru, građani ove zemlje očekuju od vas da položite zakletvu ispred nacionalne zastave da se nikada nećete složiti da severu date autonomiju. Ostavićemo zastavu na govornici i položite zakletvu“, poručio je Konjufca premijeru Thaçiju, koji međutim nije reagovao na njegov zahtev.

Govor koji je doveo do reakcija u Skupštini bio je onaj Rade Trajković. Ona je ovom prilikom kazala da jednu od tema ovog dijaloga, rasvetljavanje sudbine nestalih lica tokom rata, najbolje mogu rešiti Thaçi i Dačić.

„Ne vidim ni nikog kompetentnijeg osim premijera, gospodina Tačija, i bivšeg portparola Slobodana Miloševića, mislim na Dačića, koji mogu da daju konkretan i jasan odgovor na sudbinu nestalih i kidnapovanih. Gospodine Tači, Vi ste bili na terenu prvi čovek tzv. OVK-a, i Vi sa terena znate gde su ubijeni i kidnapovani Srbi. Ja mislim da isto tako gospodin Dačić, kao pripadnik režima koji je vodio sukobe na Kosovu, može da da vrlo efikasne odgovore koji će pomoći porodicama kidnapovanih i nestalih da pronađu one za kojima tragaju i koji su u dubokom ubeđenju da su oni živi“, kazala je Trajkovićeva.

Ovo je drugi put da kosovski premijer obavesti Skupštinu u vezi sastanaka u Bruselu. Osim svoje koalicije, Thaçi je za razgovore sa Beogradom dobio podršku i od dve opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.
XS
SM
MD
LG