Dostupni linkovi

Težina čovjeka ovisi od toga gdje se nalazi


Ilustracija
Ilustracija
Zbog različitog djelovanja gravitacije na Zemlju, težina neke osobe varira ovisno od predjela u kojem se nalazi.

Razlika, doduše, i nije baš velika. Osoba može da bude lakša za jedan posto ukoliko se sa Arktika prebaci na peruanske planine. Uzrok tome je to što Zemlja nije savršena sfera te gravitacija nije jednaka u svim krajevima planete.

Primjera radi, gravitacija je slabija na ekvatoru i velikim visinama.

Nova mapa visoke rezolucije otkrila je kako su ove promjene veće nego što se do sada smatralo. Svjetska mapa gravitacije (WGM) prikazuje gravitaciono polje u tri milijarde tačaka, pokrivši 80 posto kopnene mase na planeti.

Mapa je poboljšanje rada satelita GOCE, koji je napravio slike koje prikazuju kako gravitacija varira u različitim krajevima planete.

Kako bi poboljšali njihove podatke, australski Univerzitet Curtin iskoristio je postojeće gravitacione modele u visokoj rezoluciji i pojačao ih gravitacionim signalom sa satelita i topografskim podacima.

Projekt je, po prvi put, mapirao čitavo Zemljino gravitacijsko polje u ultra visokoj rezoluciji.

Mount Nevado Huascarán u Peruu ima najslabije gravitacijsko ubrzanje od 9,76 m/s2, a najviše je na površini Arktičkog okeana i iznosi 9.83 m/s2.

To ukazuje da gravitacijsko ubrzanje na zemlji varira za 0,7 posto, što je za 40 posto više nego što se ranije smatralo.

WGM će naučnicima pomoći da detaljnije shvate Zemljinu strukturu.

Projekt je vodio Bureau Gravimetrique International, u saradnji sa institucijama širom svijeta, uključujući i UNESCO.
XS
SM
MD
LG