Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Tesla' predstavio solarni krov za kuće


Ilustrativna fotografija

Izvor: Guardian

Elon Mask, izvršni direktor kompanije "Tesla motors" koja je poznata po proizvodnji električnih automobila, predstavio je staklene krovne ploče s ugrađenim solarnim ćelijama koje se po izgledu gotovo ne razlikuju od uobičajenih krovnih pokrivača, prenosi AFP.

Bogati preduzetnik, koji je rekao da želi da promoviše život bez upotrebe fosilnih goriva, predstavio je solarne krovne ploče koje mijenjaju tradicionalni krov i baterije koje se koriste u kući.

Umjesto da se na postojeće krovove stavljaju dodatni solarni paneli, u budućnosti će sami krovovi biti prekriveni novim solarnim pločama koje su rezultat saradnje kompanija "Solar siti" i "Tesla motors".

Ova nova tehnologija može se kombinovati s teslinom "Pauerval dva" baterijom. Solarne ploče, osima funkcije za stvaranje i skladištenje energije, mogu imati i ugrađene grijače za topljenje snijega s krovova.

Ovaj proizvod bi se trebao naći na tržištu narednog ljeta, a cijena, za sada, nije poznata, osim najave da će koštati manje nego trdicionalni krov sa naknadno ugrađenim solarnim panelima.

XS
SM
MD
LG