Dostupni linkovi

Dvojici osuđenih za terorizam u BiH povećane kazne


Nakon uvažene žalbe Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zatvorske kazne su sa četiri i dvije i pol godine zatvora, povećane na kaznu zatvora od šest godina prvooptuženom Maksimu Božiću i tri godine zatvora optuženom Edinu Hastoru.

Maksim Božić i Edin Hastor prvostepenom presudom, 4. jula 2019. godine, na Sudu Bosne i Hercegovine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno šest i pol godina zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu i Tuzli. Božiću je tada izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i pol godine zatvora.

Žalbom na prvostepenu presudu, na zahtjev Tužiteljstva, kazne zatvora su povećane.

Osuđeni su zbog planiranja terorističkog napada na zgrade Agencije za istrage i zaštitu u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, i to u periodu od sredine juna 2017. do 10. april 2018. godine.

Maksim Božić je 10. aprila 2018. godine uhapšen zajedno s Edinom Hastorom, u čijoj se kući nalazio „paramesdžid“ u kojem su se, prema navodima svjedoka, okupljali pripadnici selefijskog pokreta. U istoj kući su za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu. U ovim prostorijama su se okupljali i povratnici sa sirijskog ratišta.

Iz Tužiteljstva BiH i Odsjeka za terorizam saopćili su da nastavljaju intenzivne aktivnosti na procesuiranju predmeta terorizma i predmeta povezanih s opasnostima od terorističkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG