Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šest i pol godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu i Tuzli


Ilustrativna fotografija

Maksim Božić i Edin Hastor prvostepenom presudom na Sudu Bosne i Hercegovine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno šest i pol godina zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu i Tuzli.

Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i pol godine zatvora.

Osuđeni su zbog planiranja terorističkog napada na zgrade Agencije za istrage i zaštitu u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, i to u periodu od sredine juna 2017. do 10. april 2018. godine.

Maksim Božić je 10. aprila 2018. godine uhapšen zajedno s Edinom Hastorom, u čijoj se kući nalazio „paramesdžid“ u kojem su se, prema navodima svjedoka, okupljali pripadnici selefijskog pokreta. U istoj kući su za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu. U ovim prostorijama su se okupljali i povratnici sa sirijskog ratišta.

Božić je tokom suđenja navodio da se ne osjeća krivim, a Hastor se branio tvrdeći da nije znao kako Božić planira teroristički napad.

Nakon godinu dana suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG