Dostupni linkovi

Navodni četvrti član ćelije 'Beatles' 'Islamske države' optužen za terorizam


Alexanda Amon Kotey (lijevo) i El Shafee Elsheikh, koji su navodno bili članovi ćelije poznate kao "Beatlesi", terorističke grupe "Islamska država" tokom intervjua za agenciju Associated Press u Siriji.

Britanac optužen da je dio ćelije "Islamske države" poznate kao "Beatlesi" pojavio se na sudu u Londonu u četvrtak, 11. avgusta. Optužen je za terorizam nakon što se vratio u Veliku Britaniju.

Policija je u četvrtak saopštila da je 38-godišnji Aine Davis "optužen za razna teroristička kaznena djela nakon istrage koju je provela Komanda za borbu protiv terorizma".

Davis se u četvrtak ujutro pojavio na Prekršajnom sudu u Westminsteru u Londonu u pratnji dvojice policajaca. Negirao je optužnicu i to da je bio član ćelije "Beatles".

Glavni sudija Paul Goldspring zadržao ga je u pritvoru, rekavši da neće biti zahtjeva za kauciju zbog mogućnosti bijega i njegove "sklonosti putovanju s fasilsifikovanim dokumentima".

Suočen je s tri tačke optužnice prema zakonima o terorizmu, dvije povezane s prikupljanjem sredstava za terorizam dok je jedna vezana za posjedovanje vatrenog oružja.

Davis je navodno bio član ćelije "Islamske države" koja je držala desetine stranih talaca u Siriji između 2012. i 2015., a članovi ove ćelije bili su poznati kao "Beatlesi" zbog svog britanskog naglaska.

Davis je prešao na islam i uzeo ime Hamza, navodi se u saopštenju Kaznenog tužilaštva. Rečeno je da su ga turske vlasti deportovale u Veliku Britaniju.

Odjel koji vodi protivterorističke istrage u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da su uhapsili Davisa nakon što je sletio na aerodrom Luton iz Turske.

Sudija Goldspring je na sudu rekao da će se Davis, ako bude osuđen, suočiti s "godinama, a ne mjesecima" zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 2. septembar.

Četiri člana ćelije "Beatles" optužena su za otmicu najmanje 27 novinara i humanitarnih radnika iz Sjedinjenih Država, Britanije, Evrope, Novog Zelanda, Rusije i Japana.

Dvojica su već privedena pravdi, a jedan je ubijen.

Svi su navodno bili uključeni u ubistva američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, kao i humanitarnih radnika Petera Kassiga i Kayle Mueller.

Alexanda Kotey (38), bivši britanski državljanin izručen iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države 2020. kako bi se tamo suočio s optužbama. On je priznao krivicu za ulogu u ubistvima prošlog septembra i osuđen je na doživotni zatvor u aprilu.

El Shafee Elsheikh (34), još jedan bivši britanski državljanin takođe izručen SAD-u u isto vrijeme, proglašen je krivim po svim tačkama optužnice u aprilu, a presuda će mu biti izrečena naredne sedmice.

Još jedan član "Beatlesa", Mohamed Emwazi, ubijen je američkim dronom u Siriji 2015. godine.

Elsheikha i Koteya zarobila je u januaru 2018. kurdska milicija u Siriji i predali su ih američkim snagama u Iraku prije nego što su poslani u Britaniju.

Na kraju su 2020. avionom prebačeni u Virginiju kako bi se suočili s optužbama za uzimanje talaca, zavjeru za ubistvo američkih državljana i podršku stranoj terorističkoj organizaciji.

Davis je odslužio kaznu od sedam i po godina zatvora u Turskoj zbog članstva u terorističkoj grupi, prema navodima izvještaja.

Njegova supruga Amal El-Wahabi postala je prva osoba u Britaniji koja je 2014. osuđena za finansiranje džihadista "Islamske države" nakon što mu je pokušala poslati 20.000 eura u Siriju.

Bila je u zatvoru 28 mjeseci i sedam dana nakon suđenja u kojem je Davis opisan kao diler droge prije nego što je otišao u Siriju da se bori na strani "Islamske države".

Izvor: AFP, BBC

XS
SM
MD
LG