Dostupni linkovi

SAD optužile dvojicu pripadnika "Islamske države" za ubistva taoca


El Shafee el-Sheikh (levo) i Alexanda Kotey
El Shafee el-Sheikh (levo) i Alexanda Kotey

Američko tužilaštvo optužilo je dvojicu navodnih pripadnika militantne organizacije "Islamska država" iz Britanije za krivična dela terorizma zbog ubistva četiri američka taoca.

Alexanda Kotey i El Shafee Elsheikh optuženi su da pripadaju ćeliji "Islamske države" pod nazivom "Bitlsi" i da stoje iza ekzekucija državljana zapadnih zemalja koji su uzeti kao taoci u Iraku i Siriji.

Oni su zadržani u pritvoru i trebalo bi da se pojave pred američkim saveznim sudom u državi Virdžinija.

"Optužbe su rezultat rezultat dugogodišnjeg napornog rada u potrazi za pravdom za ubistvo američkih novinara Jamesa Foley-ja i Stivena Sotloff-a i humanitarnih radnika Petera Kassig-a i Kayla Mueller-a", rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik američkog državnog tužioca John Demers.

Optužbe uključuju uzimanje taoca, što je rezultiralo njihovom smrću, kao i zaveru za ubistvo američkih državljana van Sjedinjenih Američkih Država, za šta je predviđena kazna doživotnog zatvora.

Pogubljenja odsecanjem glave, izvršena su 2014. godine, snimana su i prikazivana na društvenim mrežama.

Kotey i Elsheikh, poreklom iz Londona, bili su u američkom pritvoru u Iraku i oduzeto im je britansko državljanstvo.

Britanija je u septembru ove godine poslala dokaze Sjedinjenim Američkim Državama, posle uveravanja da njih dvojica neće biti osuđeni na smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG