Dostupni linkovi

Optuženi kaže da teroristički napad u Parizu 2015. 'nije bio ništa lično'


Sudska skica Salaha Abdeslama 8. septembra 2021.
Sudska skica Salaha Abdeslama 8. septembra 2021.

Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu 2015. godine u kojima je poginulo 130 ljudi rekao je da su napadi izvršeni u znak osvete za francuske zračne napade na takozvanu "Islamsku državu" u Siriji i Iraku.

Tokom svjedočenja u Parizu 15. septembra Salah Abdelslam je rekao kako nema "ništa lično" protiv žrtava napada.

"Borili smo se protiv Francuske", rekao je on. "Napali smo Francusku. Ciljali smo civilno stanovništvo. To nije bilo ništa lično protiv njih. Znam da je moja izjava možda šokantna, to nije stavljanje soli na ranu, već iskrenost prema onima koji trpe neizmjernu tugu."

Devet napadača i bombaša samoubica takozvane "Islamske države" izveli su 13. decembra 2015. godine gotovo istovremene napade na nekoliko lokacija u Parizu. Napade su izvršili na nogometnom stadionu, na restorane i kafiće i u koncertnoj dvorani Bataclan.

Tužioci vjeruju da je Salah Abdeslam jedini preživjeli član ćelije takozvane Islamske države koja je izvela napade. Nakon što mu se samoubilački prsluk pokvario tokom napada on je pobjegao u Brisel, a uhapšen je nekoliko mjeseci kasnije.

Abdeslam je ključni optuženi kojem se sudi za najteži napad u Francuskoj od Drugog svjetskog rata. On je jedini od 20 optuženika koji se tereti za ubistvo. Optuženo je 20 muškaraca, ali se šestorici sudi u odsustvu.

Kada ga je sudija pitao da se predstavi prvog dana suđenja, Abdeslam je potvrdio svoj identitet i rekao da "nema Boga osim Allaha". Upitan da kaže čime se bavi odgovorio je: “vojnik Islamske države".

Drugi osumnjičeni su Mohammed Amri i Hamza Attouh, koji su uhapšeni u Belgiji i priznali da su pokupili Abdeslama u Francuskoj i odvezli ga nazad u Brisel odmah nakon napada.

Ista ćelija takozvane Islamske države napala je i aerodrom i metro stanicu u Briselu 2016. godine pri čemu je poginulo 36 osoba.

Jedini preživjeli terorista na sudu u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

XS
SM
MD
LG