Dostupni linkovi

Drugi dan suđenja za napad u Parizu prekidan zbog komentara optuženog


Zgrada u kojoj se održava suđenje za napade u kojima je ubijeno 130 osoba.

Glavni osumnjičeni za napad u Parizu u kojem je 2015. godine ubijeno 130 osoba pokušao je remetiti drugi dan suđenja davanjem političkih izjava sa optuženičke klupe zbog čega je sudija nakratko prekinuo saslušanje.

Suđenje grupi od 20 osoba počelo je u srijedu 8. septembra.

Devet naoružanih ljudi i bombaša samoubica izvelo je napade skoro istovremeno na francuski nacionalni fudbalski stadion, na koncertnu dvoranu Bataclan i na restorane i kafiće u Parizu 13. novembra 2015.

Tužioci vjeruju da je Salah Abdeslam jedini preživjeli član ćelije takozvane Islamske države koja je izvela napade.

Predsjedavajući sudija dao mu je pravo da govori u raspravi o tome kojim predstavnicima žrtava će biti dozvoljeno da učestvuju u suđenju. Abdeslam je pitao da li će žrtve ratova u Siriji i Iraku biti pozvane da svjedoče, te je rekao kako se sa njim i njegovim braniocima postupa kao da su već proglašeni krivima.

Rekao je i da su neke od optuženih osoba, za koje se sumnja da su mu pomogli da se vrati u Brisel nakon napada nisu bili uključeni u napad i da su mu pomogli samo iz velikodušnosti jer su prijatelji, prenosi Reuters.

Jedini preživjeli terorista na sudu u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Sudija Jean-Louis Peries više puta je rekao Abdeslamu da se udaljava od teme saslušanja, te mu je na kraju isključio mikrofon.

“Dopustite mi da vas podsjetim da ste imali pet godina da se objasnite i niste ništa rekli”, rekao je sudija Peries. Također je pojasnio da će biti dobrodošao da govori u nastavku saslušanja. “Sada nije trenutak, ovo je debata o tehničkim stvarima.” Abdeslam je nastavio pričati, te je sudija naložio obustavu saslušanja na pola sata.

Pojedini predstavnici žrtava i preživjelih rekli su da očekuju ovakve ispade i da su dali sve od sebe da ga ignorišu. Drugi su izrazili zaprepaštenje jer Abdeslam koristi suđenje kao platformu za iznošenje svojih stavova.

Sudska skica Salaha Abdeslama 8. septembra 2021.
Sudska skica Salaha Abdeslama 8. septembra 2021.

Abdeslam je ključni optuženi kojem se sudi za najteži napad u Francuskoj od Drugog svjetskog rata. On je jedini od 20 optuženika koji se tereti za ubistvo. Optuženo je 20 muškaraca, ali se šestorici sudi u odsustvu.

Kada ga je sudija pitao da se predstavi prvog dana suđenja, Abdeslam je potvrdio svoj identitet i rekao da "nema Boga osim Allaha". Upitan da kaže čime se bavi odgovorio je: “vojnik Islamske države".

Drugi osumnjičeni su Mohammed Amri i Hamza Attouh, koji su uhapšeni u Belgiji i priznali da su pokupili Abdeslama u Francuskoj i odvezli ga nazad u Brisel odmah nakon napada.

Među osumnjičenima je i Mohamed Abrini, optužen za finansiranje i isporuku oružja napadačima. Tridesetšestogodišnjaku će sljedeće godine biti suđeno zbog bombaških napada u Briselu 2016. godine.

Naime, ista mreža tzv. Islamske države je nekoliko mjeseci kasnije organizovala napade u Briselu, kada su ubijene još 32 osobe.

U sudnici su preživjeli, kao i rođaci i prijatelji nastradalih u napadima. Sudnica može primiti 1.800 osuđenih i 350 advokata.

Svjedočenja žrtava trebala bi početi 28. septembra. Ispitivanje optuženih počet će u novembru, ali će tek od marta svjedočiti o noći napada. Presuda se očekuje krajem maja 2022. godine.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG