Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ne odustaje od izgradnje termocentrale


Glavni zagađivači životne sredine: Termoelektrana Kosovo B u Obiliću

Autorke: Nadie Ahmeti i Amra Zejneli

Vlada Kosova i američka kompanija “ContourGlobal“ odlučne su da izgrade termocentralu „Novo Kosovo“ iako je Svetska banka saopštila da neće da podrži taj projekat. Izgradnja projekta vrednog više od milijardu eura sa kapacitetom od 500 MW trebala bi da se završi 2023. godine, čime bi Kosovo dobilo energetsku nezavisnost. Taj sporazum je postignut krajem prošle godine.

Kako je predsednik Svetske banke Jim Yong Kim izjavio, takva odluka je usledila zato što će termocentrala koristiti ugalj, a ne jeftinije obnovljive izvore goriva.

„Na osnovu podzakonskih akata Banke, dužni smo da idemo s nižim cenama i proizvodnja struje sada je jefitinija sa obnovljivim izvorima nego sa ugljem“, kazao je Kim na godišnjem sastanku Grupe Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Indoneziji.

Joseph Brandt, osnivač i menadžer kompanije ContourGlobal-a, saopštio je za Radio Slobodna Evropa kako je Svetska banka „nebitna za uspešno okončanje projekta „Novo Kosovo“ koji je ključan za snabdevanje strujom i ekonomski razvoj Kosova.

Prema njegovim rečima, Svetska banka nije trebala da osigura finansiranje projekta.

„Zajedno sa Vladom Kosova mi smo odlučni da nastavimo ovaj projekat“, navodi se u pismenom odgovoru kompanije. Brands je izrazio uverenje da će se osigurati potrebna novčana sredstva na vreme, kako bi se sa izgradnjom krenulo početkom 2019.

Ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka objasnio je da je Svetska banka 10 godina bila angažovana na ovom projektu i da je on izrađen na osnovu standarda Svetske banke. Dodao je da Kosovo od Svetske banke još nije zvanično dobilo dokument o tome da ne podržava projekat izgradnje termocentrale.

Iz Svetske banke su rekli da podržavaju energiju iz alternativnih izvora, međutim, po rečima Luke to ne bi bilo dovoljno za proizvodnju struje za Kosovo.

“Obnovljiva energija za Kosovo nije rešenje, jer govorimo o osnovnoj energiji zemlje. Ni u jednoj zemlji sveta se ne koristi obnovljiva energija kao osnovna. Kosovo ne može da bude eksperiment zato što nije razvijena zemlja i nema neograničena novčana sredstva”, izjavio je Luka, dodajući da ono što se gradi mora da bude stabilno i da proizvodi struju 24 časa nedeljno.

„Ne možemo da proizvodimo struju samo kada su za to povoljni klimatski uslovi“, naglasio je.

Civilno društvo bilo je protiv izgradnje nove termocentrale zbog „netransparentnog projekta koji je štetan za sredinu i građane“, s toga su odluku Svetske banke pozdravili.

Dajana Beriša iz Kosovskog konzorcijuma civilnog društva za održiv razvoj (KOSID) kaže da je odlukom Svetske banke početak izgradnje ovog projekta u riziku zato što bi Svetska banka mogla da povuče i ostale investitore u projekat.

„Ako je Svetska banka rekla ne, onda će i Evropska banka za obnovu i razvoj automatski da se povuče. Dake, i ostali izvori sada su nesigurni da li da investiraju u ovaj projekat“, kazala je ona. Beriša je takođe dodala da će se nastaviti sa lobiranjem protiv izgradnje termocentrale.

Proizvodnja struje sada je jefitinija sa obnovljivim izvorima: Jim Yong Kim
Proizvodnja struje sada je jefitinija sa obnovljivim izvorima: Jim Yong Kim

A u slučaju da Vlada Kosova odustane od jednog takvog projekta, ona će morati da plati američkoj kompaniji 20 miliona eura.

Američka privredna komora na Kosovu inače je podržala izgradnju termocentrale navodeći da će ona doprineti stabilnom snabdevanju strujom.

Kosovo godinama uvozu struju, a trošilo je oko 415 miliona dolara godišnje zbog neodrživog snabdevanja strujom. Inače, Kosovo je peta zemlja u svetu po bogastvu lignitom – veruje se da ima više od 10 milijardi tona lignita. Ugalj koji sagoreva u termocentralama Kosovo A i Kosovo B koristi se kao glavni izvor za proizvodnju električne energije. Ove termocentrale se smatraju najvećim zagađivačima životne sredine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG