Dostupni linkovi

TEPCO izneo plan za okončanje krize u Fukušimi


Ograda koja bi trebalo da spreči širenje kontaminirane vode iz Fukušime, foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co
Ograda koja bi trebalo da spreči širenje kontaminirane vode iz Fukušime, foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Kompanija Tokio Elektrik Pauer (TEPCO) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima oštećenom u zemljotresu i cunamiju 11. marta i iz koje curi radijacija saopštila je u nedelju plan kako će u narednih šest do devet meseci privesti krizu kraju.

Direktor TEPCO-a, Cunehiša Kacumata rekao je novinarima na konferenciji za štampu da je kompanija ima plan da u nekoliko faza uspešno okonča krizu i dozvoli evakuisanim građanima oko postrojenja Fukušima da se vrate kućama.

"Iskreno se izvinjavamo zbog problema koje smo izazvali", rekao je Kacumata i dodao "činimo sve što je u našoj moći da sprečimo pogoršanje situacije".

U prva tri meseca, plan kompanije je da polako smanjuje nivo radijacije koja curi iz postrojenja rekao je Kacumata, a od trećeg do šestog meseca prema njegovim rečima trebalo bi da se uspostavi kontrola nad radioaktivnim materijalima.

"Voleli bismo da vidimo ljude koji su evakuisanui kako se vraćaju kući, što pre je moguće", poručio je on.

Potpredsednik TEPCO-a Sake Muto rekao je da je deo plana i da se pokrije zgrada sa reaktorima kao i da se u saradnji sa državom dekontaminira područje zahvaćeno radijacijom.

Klinton: Solidarnost sa Japanom

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton obećala je solidarnost i podršku svoje zemlje dugogodišnjem savezniku Japanu, dok se oporavlja od razarajućeg zemljotresa i cunamija i nosi se sa nuklearnom krizom.
Mesta gde su sahranjene žrtave cunamija obeležena su drvenim štapovima, 14. april 2011.

"Obavezujemo se na konstantnu podršku vama i vašem oporavku. Čvrsto smo uvereni da će Japan i dalje pokazivati otpornost koju smo videli tokom krize i u mesecima koji dolaze", rekla je Klintonova novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Japana Takeaki Macumotom.

Japan je rešen da ubuduće više uradi na sprečavanju nuklearnih nesreća poput one koja je pogodila Fukušimu, rekao je Macumoto.

"Nuklearna bezbednost mora biti unapređena", rekao je ministar.

"Konstantni napori da se situacija u Fukušimi stavi pod kontrolu, zahtevaju analizu Japana, SAD, i međunarodnih eksperata i mi podržavamo sve što Japan čini da bi preduzeo potrebne mere", rekla je Klinton.

Ona i Macumoto su objavili i formiranje javno-privatnog partnerstva da bi se ohrabrile investicije u oporavak. Cilj je da se zadrži interesovanje američkog poslovnog sveta za Japan.

"Na ekonomskom, diplomatskom i na mnogim drugim područjima, Japanci su nam neophodni u globalnom rješenju problema. Osim toga, američko-japanski savez neophodan je, kao i uvek, kada su u pitanju globalna bezbednost i razvoj", rekla je Klinton, javio je Rojters.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG