Dostupni linkovi

Tenzije između Skoplja i Moskve oko 'atentata'


Makedonija nema druge alternative osim ulaska u NATO: Zaev
Makedonija nema druge alternative osim ulaska u NATO: Zaev

Ostajem pri stavu vlade, koji je i moj lično, da želimo unapređenje odnosa sa Rusijom, ali da je naš strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i NATO, odgovorio je na današnjoj pres konferenciji makedonski premijer Zoran Zaev na pitanje Radija Slobodna Evropa u vezi sa ozbiljnim primedbama koje su juče razmenjene na relaciji Skoplje - Moskva.

"Generalno, komentari koje sam dao u intervjuu bili su na osnovu reakcije Rusije kada se Crna Gora učlanjivala u NATO i dešavanja u tom periodu. Dao sam komentar o našoj i mojoj odlučnosti o ispunjenju aspiracija mog naroda za članstvo u EU I NATO-u", rekao je Zaev.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je rekla da su neosnovane insinuacije izjave makedonskog premijera da Rusija sprema njegovu likvidaciju. Ona je dodala da je to pokušaj samoreklame i da služi jedino kao pokriće za ubrzano pridruživanje balkanske države u severnoatlanski pakt.

“Najvažnije je što takve izjave nanose štetu rusko-makedonskim odnosima i očigledno se razlikuju od deklarisane spremnosti Skoplja da gradi konstruktivnu saradnju sa našom zemljom”, istakla je Zaharova.

Neosnovane izjave makedonskog premijera da Rusija sprema njegovu likvidaciju: Zaharova
Neosnovane izjave makedonskog premijera da Rusija sprema njegovu likvidaciju: Zaharova

Slično je reagovala i ambasada Rusije u Makedoniji.

“Sa čuđenjem i zabrinutošću ističemo da je u tom intervjuu, u kontekstu na prošlogodišnje događaje u Crnoj Gori, šef makedonske vlade, pozivajući se na neke 'izveštaje' i 'analitičare', namerno ili ne, predstavio situaciju na taj način da je Ruska Federacija navodno bila umešana u pokušaje za 'likvidaciju' i spremala takve akcije protiv samog gospodina Zorana Zaeva. Kategorički izjavljujemo da su takve tvrdnje neosnovane i smatramo ih nedopustivim”, navodi se u reakciji ruske ambasade.

Premijer Zoran Zaev je u intervjuu za crnogorski radio Antena M nedavno izjavio da Makedonija nema druge alternative osim ulaska u NATO.

“Kako su reagovali oko Crne Gore, verovatno će reagovati žestoko. Spremni smo. Moja zemlja nema druge alternative. Ja samo kažem ovako: mi želimo da unapredimo našu saradnju sa Rusijom, želimo da što više paradajza, kupusa i drugih poljoprivrednih proizvoda prodamo tamo. Ali mi nemamo alternative za NATO”, rekao je Zaev za Antenu M.

Strateško opredeljenje i interes Republike Makedonije je članstvo u NATO i EU, a u isto vreme Vlada Makedonije je ozbiljno posvećena građenju prijateljskih odnosa i saradnje sa Ruskom Federacijom na principijelnom demokratskom nivou, stoji u reakciji makedonske vlade na saopštenje ruskog ministarstva.

“Izjava predsednika Vlade Republike Makedonije za crnogorski medij se bazira na iskustva iz regiona i reakcije Ruske Federacije prilikom učlanjivanja drugih zemalja iz regiona u Alijansi. U intervjuu premijer Zoran Zaev ni u jednom trenutku nije doveo ukazivanja o likvidaciji prema njemu u bilo kakvoj relaciji sa Ruskom Federacijom”, kaže se u saopštenju makedonske vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG