Dostupni linkovi

KOSOVO: Local populations gathers in Rudare, Zvecane municipality after the arrest of local Serb, Dejan Pantic, former member of Kosovo Police
KOSOVO: Local populations gathers in Rudare, Zvecane municipality after the arrest of local Serb, Dejan Pantic, former member of Kosovo Police

Na severu Kosova postavljene barikade, izbori odloženi

Policija Kosova pojačala prisustvo na severu Kosova, gde su poslednjih dana učestali incidenti. Iz Vlade Kosova demantovali su da je reč o specijalnim jedinicama. Beograd poručio da će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na prostor Kosova.

  • Policija Kosova pojačala je prisustvo na severu Kosova, gde su poslednjih dana učestali incidenti.
  • Kosovska policija raspoređena je na nekoliko lokacija u opštini Severna Mitrovica, jer je nakon incidenata poslednjih dana povećana nesigurnost, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečija u četvrtak uveče.
  • Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na prostor Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, izjavio je 8. decembra šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, pozivajući se na član 4. i član 6. aneks 2.
  • Na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, od 6. decembra zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem i ručnim bombama.
  • U četiri opštine na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku živi većinski srpsko stanovništvo. U tim opštinama zakazani su lokalni izbori za 18. decembar. Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, protivi se njihovom održavanju.
  • Predstavnici Srpske liste podneli su ostavke početkom novembra, nezadovoljni odlukom Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS - tablice Republike Kosovo.
18:28 10.12.2022.

Prelazi Jarinje i Brnjak privremeno zatvoreni

Policija Kosova je saopštila da su granični prelazi Jarinje i Brnjak privremeno zatvoreni, na osnovu policijskih procena i mera predostrožnosti.

Ocenjeno je da je zbog blokade puteva na teritorijama opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok narušena i onemogućena sloboda kretanja.

Građani se pozivaju da za ulazak ili izlazak sa Kosova koriste druge prelaze.

Takođe, građani se pozivaju na saradnju sa policijom i da ne "nasedaju na pozive ili eventualne provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa".

16:33 10.12.2022.

Lokalni izbori na severu odloženi za april 2023.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je 10. decembra da su vanredni lokalni zbori na severu odloženi za april 2023. godine.

Osmani je navela da postoji potpuni konsenzus političkih partija oko odlaganja izbora, te dodala da je uzet u obzir izveštaj koji je 9. decembra prosledila Centralna izborna komisija. Na konferenciji za novinare je objasnila da je odlaganje vanrednih lokalnih izbora bilo neophodno u ovom trenutku, i dodala da je i Evropska unija odbila da prati izbore zbog kratkog vremenskog roka u kojem ih je trebalo organizovati.

15:54 10.12.2022.

Barikade na severu Kosova

Srbi na Kosovu su 10. decembra počeli sa postavljanjem barikada kod Zvečana i Leposavića.

Prema informacijama reportera RSE, razlog je hapšenje bivšeg pripadnika kosovske Policije Dejana Pantića.

Kod Zvečana se barikade postavljaju u Rudaru, na mestu gde su i ranije postavljane barikade. Put blokiraju četiri kamiona. U Rudaru kod krsta je veliki broj okupljenih, muškaraca i žena. Stiglo je oko 8 vozila hitne pomoći, koja su uključila sirene.

Radnici institucija koje funkcionišu u sistemu Srbije (prosveta i zdravstvo) su dobili poruku da dođu na Rudare, javlja reporter RSE.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković saopštio je 10. decembra da je na prelazu Jarinje uhapšen Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije.

Kako se navodi u saopštenju, Pantić je policiju napustio 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova. Više čitajte ovde.

20:34 9.12.2022.

CIK neće preporučiti odlaganje izbora

Član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova iz redova Demokratske partije Kosova Arijanit (Elshani) Eljšani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je ta institucija odlučila da ne preporuči odlaganje izbora na severu.

"Nije naš mandat da preporučujemo odlaganje izbora", rekao je on.

CIK će, prema njegovim rečima, večeras uputiti izveštaj predsednici Kosova Vjosi Osmaniju povodom izbora zakazanih za 18. decembar.

"To je samo informativni izveštaj o dosadašnjem izbornom procesu, o aktivnostima koje su sprovedene i o onima koje je planirano da se sprovedu", rekao je Eljšani.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG