Dostupni linkovi

"Nikola Tesla A" od subote opet u pogonu, Sava i dalje preti


Termoelektrana Nikola Tesla A u Obrenovcu
Termoelektrana Nikola Tesla A u Obrenovcu
Termoelektrana Nikola Tesla A u Obrenovcu, koja daje više od četvrtine struje potrebne Srbiji, mogla bi da bude puštena u rad ovog vikenda, najavili su nadležni. Jedan od najvažnijih elektroenergetskih objekata u državi isključen je zbog nadiranja nabujale Save.

U termoelektrani Nikola Tesla je vanredno stanje, 320 radnika od poplave brani srce elektroenergetskog sistema Srbije, jer nivo Save je samo pola metra ispod kritične tačke.

Aleksandar Obradović, direktor Elektroprivrede Srbije, rekao je na licu mesta da bi TENT A mogao da bude pokrenut u subotu ili nedelju.

„Naravno, ako ne bude katastrofalnog scenarija i ako voda ne nagrne ovde. Opasnost još nije prošla, ja ni noćas neću mrino spavati. U slučaju da procenimo da ovaj nasip neće izdržati spremili smo evakuacioni plan.“

U krugu termoelektrane, koja se nalazi na samoj obali Save, su tone džakova sa peskom koji od poplave štite najvažnije objekte, a peščani bedem napravljen je i na liniji spajanja sa rekom. Pripadnici Civilne zaštite Slovenije na ispomoći, koje predvodi Robert Jurovič, pumpama ogromne snage izvlače vodu koja je prodrla u podzemne prostorije.

„Da ne bi stala elektrana, da se ne oštete motori... Sada držimo nivo, voda po malo upada ali se borimo. Ovakve poplave u životu nisam video, nisam modao da verujem. Katastrofa. Bićemo ovde koliko god bude potrebno."

Trenutno u Srbiji struju nemaju ceo potopljeni Obrenovac i još sedam hiljada domaćinstava. Nedostatak električne energija nadoknađuje se uvozom, ali je od neprocenjivog značaja vraćanje TENT-a A.

Mladen Nikolić, rukovalac strateški važne Crpne stanice u toj obrenovačkoj elektrani, kaže da danonoćno traje borba da voda ne prodre.

„Kolega i ja se menjamo već četiri dana, od kada je sve ovo počelo. Budemo na smeni po dvadeset sati pa odemo malo da odspavamo. Verujem da ćemo uspeti da odbranimo elektranu. Nadam se da Sava više neće rasti, a mi ćemo ovde učiniti sve da zaštitimo TENT.“

Hitnom odlukom nadležnih u kolubarski basen, u kom se vadi ugalj za TENT A i B, poslata je pumpa velike snage da bi se izvukla voda sa potpoljenih kopova. Sva četiri su pod vodom, na Tamnavi je potopljeno deset bagera, a voda je na nekim mestima duboka i 60 metara.
XS
SM
MD
LG