Dostupni linkovi

Masovna namještanja mečeva i u vrhunskom tenisu


Ilustracija
Ilustracija

Priredila: Milena Mitrović

BBC i BuzzFeed News su došli do tajnih dokumenata koji otkrivaju slučajeve rasprostranjenog namještanja teniskih susreta na najvišem nivou, uključujući i Vimbldon, navodeći da je posljednjih nekoliko godina tenis postao najprimamljiviji sport među kladioničarima.

Čak 16 igrača koji su bili među 50 najboljih na svijetu, u više navrata u posljednih deset godina prijavljeno je Jedinici za teniski integritet (TIU), profesionalnoj organizaciji za praćenje korupcije u ovom sportu, pod sumnjom da su namještali mečeve. Svim teniserima, među kojima su i Gren slem šampioni, dozvoljeno je da nastave sa takmičenjima.

Jedinici za teniski integritet, koja ima ulogu sportske policije, navela je da ima nultu toleranciju prema aferama u vezi sa namještanjem mečeva.

Na Australijan openu koji počinje u ponedjeljak, učestvovaće čak osam tenisera koje Jedinica za teniski integritet (TIU), sumnjiči da su posljednjih deset godina aktivno učestvovali u namještanju mečeva.

U međuvremenu oglasio se i najbolji svjetski teniser, Novak Đoković, koji je naveo da još nema dokaza da su u namještanju mečeva učestvovali teniseri koji i danas igraju.

Đoković je naveo da mu je 2007. na turniru u Sankt Peterburgu ponuđeno 200.000 dolara da izgubi meč prvog kola.

Novak Đoković
Novak Đoković

"Nisu me direktno pitali, već je bilo preko nekih ljudi koji su tada radili u mom timu. Naravno, odmah je odbačena ta mogućnost. To čak nije ni stiglo do mene, taj čovek je pokušao da razgovara sa mnom, ali nije uspeo. Od toga nije bilo ništa. Nažalost, tada su kružile glasine, ali to je sređeno, a u poslednjih šest-sedam godina nisam čuo ništa slično", izjavio je Đoković.

Predsjednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) Kris Kermod (Chris Kermode), odbacio je tvrdnje o namještanju mečeva navodeći da cijeli slučaj vjerovatno nije dovoljno istražen.

“Dok su BBC i BuzzFeed News svoje izvještaje bazirali na događaje od prije deset godina, mi ćemo da istražimo novije informacije”, rekao je Kermod.

Tajni dokumenti koje posjeduju BBC i BuzzFeed News odnose se na zaključke istrage iz 2007 koju je proveo ATP.

Pod lupom su bili mečevi koje su igrali Nikolaj Davidenko i Martin Vasal Arguelo.

Oba tenisera su oslobođena krivice za kršenje bilo kakvih pravila, ali se istraga razvila u mnogo širem obimu, obuhvatajući mrežu kladioničara povezanih sa vrhunskim igračima.

BBC navodi da dokumenti do kojih su došli upućuju na kladioničare koji su namještanjem mečeva zaradili stotine hiljada funti prije svega u Rusiji, sjevernoj Italiji i na Siciliji. Tri sporna susreta odigrana su na upravo na Vimbldonu.

U povjerljivom izvještaju za čelnike tenisa 2008. godine, navodi se da je pokrenuta istraga protiv 28 tenisera za koje se sumnjalo da su namještali mečeve. Međutim, rezultati ove istrage nikada nisu objelodanjeni.

Naredne 2009. uveden je novi antikorupcijski model u tenisu, međutim nije pokrenuta nijedna nova istraga protiv tenisera spomenutih u izvještaju izprethodne godine.

Narednih godina, većina tenisera iz navedenog izvještaja ponovo su bili pod sumnjom da namještaju mečeve, međutim Jedinica za teniski integritet protiv njih nikada nije pokrenula disciplinski postupak.

Mark Filips (Mark Phillips), koji je istraživao namještanje mečeva u 2007., izjavio je za BBC da su tokom istrage otkrili da “ista grupa tenisera najčešće učestvuje u namještanju mečeva”.

“Oni su bili korijen problema”, izjavio je Filips.

Dodao je da nikada u javnosti nije objelodanio materijalkoji je skupio o namještanju mečeva.

“Dokazi do kojih smo došli zaista su bili jaki", tvrdi Filips.

BBC i Buzzfeed odlučili suda ne objavljuju imena ovih tenisera, jer kako je navedeno bez pristupa njihovim telefonima, bankovnim računima i kompjuterima nije moguće konkretno utvrditi jesu li lično učestvovali u namještanju mečeva.

XS
SM
MD
LG