Dostupni linkovi

Dodikovo ponašanje ne treba shvatati olako, poručila europarlamentarka Strik


Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta, Sarajevo, 5. april 2024.
Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta, Sarajevo, 5. april 2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svojom politikom, kojom umanjuje individualne slobode, vodi taj bh. entitet u pravcu suprotnom od evropskih integracija, izjavila je 5. aprila Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta.

"Njegovo ponašanje ne treba shvatati olako, kao djetinjarije. Na to se mora odgovoriti odlučno, jer ako prođe nekažnjeno može lako pokrenuti lančanu reakciju netolerancije", poručila je Strik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Inače, Strik je bila grupi parlamentaraca koja je u decembru 2022. godine tražila da EU nastavi sa blokadom 600 miliona eura fondova, namjenjenih entitetu Republika Srpska.

Ti fondovi su zamrznuti zbog "opasne secesionističke politike Milorada Dodika", naveli su EU parlamentarci tada, i dodali da bi odustajanje od te "financijske poluge bila ogromna strateška greška".

Strik je u Sarajevu poručila da EU nema jedinstvo po tom pitanju, ali da rješenje vidi u tome da se što više zemalja "pridruži sankcijama politici Dodika", koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Kako je kazala, suspenzija novca predstavlja dobar odgovor na njegovu politiku.

Kritike Orbanu

Strik je komentirala i bosanskohercegovačku turneju premijera Mađarske Viktora Orbana, kojem je Dodik u petak u Banjaluci uručio odlikovanje Orden Republike Srpske na ogrlici.

"Nije ni čudo što ga je primio, zato što je on taj koji usporava Evropsku uniju i blokira je na njenom putu ka uvođenju sankcija Rusiji i Dodiku. Tako da on kod njih ima zasluge zbog toga svega što radi. To govori i da mi u EU možda nismo dovoljno ujedinjeni. Kritički posmatramo sve to što se događa, cijelu autokraciju koju on zavodi. To je jednostavno neprihvatljivo", poručila je.

Mađarski premijer, jedan od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS-a, odlikovan je na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS-a, kojoj tada nije prisustvovao.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da ga EU sankcionira.

Europarlamentarka Strik, inače članica Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a u njenom fokusu su razgovori o narednim koracima u pregovaračkom procesu za punopravno članstvo BiH u EU.

Strik je poručila da je prvi problem u BiH korupcija, a drugi tranzicija iz dejtonske u demokratsku državu u kojoj svi mogu biti kandidati na izborima, bez obzira na nacionalnost.

Istaknula je da se nada će BiH ubuduće imati slobodne i fer izbore, na kojima će pobijediti najbolji kandidati, a ne etnonacionalne politike.

"Te podjele moraju biti ukinute kako bi bila spremna za članstvo u EU. BiH nije tipični kandidat za članstvo u EU, jer ima specifičnu strukturu, ali i OHR kao mehanizam za prevladavanje blokada", kazala je ona.

Na samitu u Briselu 21. marta, Evropsko vijeće je odobrilo otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela, što je prethodno preporučila Evropska komisija.

Šta čeka BiH nakon otvaranja pregovora sa EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:37:22 0:00

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, oni ne mogu početi dok ne bude usvojen pregovarački okvir.

Tokom posjete BiH, Strik se 4. aprila, među ostalim, sastala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, koji joj se zahvalio za interesovanje, pomoć i osobni angažman u postizanju demokratskog razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine na EU putu.

Inače, ova euroaparlamentarka zalaže se za ubrzavanje procesa integracije BiH u EU, kao i slabljenje uticaja Ureda visokokg predstavnika (OHR) te jačanje demokratskih mehanizama i procesa unutar BiH.

XS
SM
MD
LG