Dostupni linkovi

Rekordne vrućine širom Europe, posljedice po ljudske živote i poljoprivredu


Čovjek promatra vatru u polju pšenice između Tabare i Losacia, tokom drugog toplinskog vala u godini, u pokrajini Zamora, Španjolska, 18. jula 2022.
Čovjek promatra vatru u polju pšenice između Tabare i Losacia, tokom drugog toplinskog vala u godini, u pokrajini Zamora, Španjolska, 18. jula 2022.

Toplinski val nastavit će se u Europi barem do sljedeće sedmice i mogao bi uzrokovati još smrtnih slučajeva, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija, upozoravajući da će se takvi događaji događati sve češće u budućnosti.

Postoji strah od više smrtnih slučajeva među starijim osobama i onima s već postojećim zdravstvenim problemima zbog tekućeg toplinskog vala i izazova za zdravstvene usluge da se suoče s povećanom potražnjom, upozorio je Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije.

Neki drugi gospodarski sektori, poput poljoprivrede i turizma, također trpe zbog toga.

"Očekujemo i velike utjecaje na poljoprivredu. Tokom prethodnih toplinskih valova u Europi izgubili smo velike dijelove žetve. A u trenutnoj situaciji već imamo globalnu prehrambenu krizu zbog rata u Ukrajini", rekao je Taalas.

Ekstremna vrućina u zapadnoj Europi donijela je Ujedinjenom Kraljevstvu najveću ikada zabilježenu temperaturu od 40,2 stepena celzija u utorak, 19. jula, u zračnoj luci Heathrow.

Met Office je upozorio da se temperature "i dalje penju" u mnogim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Prethodni rekord u zemlji iznosio je 38,7 stepeni.

U međuvremenu, toplinski val koji je u toku ubio je više od 1.100 ljudi u Španjolskoj i Portugalu.

Ukupno 64 grada u Francuskoj zabilježila su rekordno visoke temperature u ponedjeljak, potvrdila je francuska meteorološka agencija u utorak.

Temperatura u Parizu dosegnula je u utorak oko 17 sati 40,5 stepeni, premašivši prag od 40 treći put u povijesti.

Do sada je ukupno 58 pokrajina još uvijek pod narančastim upozorenjem zbog visokih temperatura.

Vodostaj niza rijeka u Njemačkoj opada zbog visokih temperatura.

Vodostaj Elbe i Rajne, dviju velikih rijeka u zemlji, niži je nego inače, a neki brodovi moraju olakšati svoje terete kako bi prošli, prema podacima koje je u utorak objavila njemačka agencija za hidrologiju.

Taalas je rekao da je toplinski val u Europi globalni poziv na buđenje koji se može ublažiti samo oko 2060. ako se globalno zatopljenje dodatno obuzda.

Meteorološka agencija UN-a rekla je da je obrazac povezan s opaženim zagrijavanjem planeta koje se može pripisati ljudskoj aktivnosti, što izaziva ozbiljnu zabrinutost za budućnost planeta.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG