Dostupni linkovi

Najtopliji mjesec u istoriji: Skok u februaru bio je pravi šok


Ilustrativna fotografija

Februar je deseti mjesec u nizu koji ruši rekorde, a bio je za 1,21 Celzij topliji od prosjeka za 20. vijek. Naučnike čudi takav skok i rast u odnosu na lanjski rekord za februar.

Neslavni temperaturni rekordi nastavljaju padati već deset mjeseci u nizu, a prošli februar je najtopliji mjesec koji je zabilježen u istoriji.

Vrući februar bio je za 1,21 Celzij topliji od prosjeka za 20. vijek, objavio je američki Ured za oceane i atmosferu (NOAA), koji je temperaturu počeo pratiti još 1880. godine.

No, ovaj skok je 'bez presedana' rekao je meteorolog Michael Mann za USA Today. Naime, rekordi obično padaju za stoti ili deseti dio stepena, a niti jedan mjesec nije imao ovako veliko odstupanje.

Februar je bio i za 0,33 stepena topliji od prethodnog rekorda iz prošle godine. Mann je ovaj rast pripisao spoju globalnog zatopljenja, El Nina i mjesečnih fluktuacija, no dominantan je utjecaj čovjeka i globalnog zatopljenja.

"Ovaj rast temperatura možemo smatrati astronomskim", rekla je Jessica Blunden, klimatologinja NOAA-e i dodala da su svugdje zabilježili rekorde, osim na Antarktici.

"To je suludo", dodaje Blunden.

Ovo je bila i najtoplija zima u prosjeku i to za 0,29 Celzija toplija od prošle. Kim Cobb sa univerziteta Georgia Tech kaže da se inače ne zamara ovim rekordima, ali kad je gledala podatke za ovaj februar to joj je izgledalo kao nešto iz SF filma, piše Daily Mail.

XS
SM
MD
LG