Dostupni linkovi

Đukanović pozvao na smirivanje tenzija oko Temeljnog ugovora sa SPC


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Patrijarh Vartolomej , 8. jun 2022, Istambul, Turska
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Patrijarh Vartolomej , 8. jun 2022, Istambul, Turska

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da pitanje Temeljnog ugovora nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost i da treba spustiti tenzije.

Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića i Srpska pravoslavna crkva (SPC) usaglasile su tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa, što je naišlo na osudu partija koje učestvuju u Vladi ili joj obezbjeđuju političku podršku u Skupštini, među kojima je i Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS).

“Za Crnu Goru je najvažnije da deblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje”, ocijenio je Đukanović 30. juna u Madridu nakon završenog NATO samita.

“Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja”, naveo je Đukanović.

On je podsjetio je da je Vlada 2010. ili 2011. godine, tadašnjeg premijera Igora Lukšića, nudila SPC potpisivanje ugovora , kao i drugim vjerskim zajednicama, ali da je SPC to odbila.

Međutim, iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori tvrde da je Đukanović "danas izrekao neistinu" kazavši da je SPC u prošlosti odbijala potpisivanje ugovora sa državom Crnom Gorom.

U Podgorici protest zbog Temeljnog ugovora sa SPC

Nakon objavljivanja usaglašenog teksta Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC oštro su reagovali iz Socijaldemokratske partije koja ima dva ministra u Abazovićevoj Vladi, DPS-a i crnogorskih nacionalnih institucija i udruženja.

Ono što se predlogu posebno prigovara je to da se ugovorom SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova, od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji gdje joj je sjedište.

Protivnicima ugovora sporna je i eksteritorijalnost crkve po kojoj država neće preduzimati bezbjednosne mjere u objektima SPC bez odobrenja crkvenih organa, izuzev kada je u pitanju hitna zaštita života i zdravlja.

Osim što se SPC garantuje svojina i državina nad već upisanim objektima, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori.

Ocjenjuju da je u pitanju izdaja crnogorskih državnih interesa i kapitulacija države pred SPC.

U Podgorici je 30. juna održan i protest građana ispred zgrade Vlade Crne Gore sa kojeg je zatražena ostavka premijera Abazovića i njegove Vlade zbog Temejnog ugovora sa SPC.

Temeljni ugovor sa SPC: Protest u Podgorici, usklađivanje u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Abazović je 29. i 30. juna boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji gdje se, između ostalih sastao i sa Patrijarhom srpskim Porfirijem.

Nakon sastanka je potvrđeno da su SPC i Vlada Crne Gore usaglasile tekst Temeljnog ugovora, a Abazović je najavio da će biti potpisan u Crnoj Gori. Nije, međutim precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

XS
SM
MD
LG