Dostupni linkovi

Vlasti ostaju protiv veronauke u školskim klupama


Emin Duraku osnovna škola na Kosovu
Emin Duraku osnovna škola na Kosovu
Verski poglavari na Kosovu dugo pokušavaju da nateraju kosovske institucije, odnosno Parlament, da pokrenu raspravu o uvođenju veronauke u škole, no to se još nije desilo.

Kosovski zvaničnici odbacuju takvu ideju, uz logično obrazloženje da je Kosovo sekularna država i stoga, uz Crnu Goru, ostaje retka zemlja regiona u kojoj đaci ne uče predmet veronauke.

Pre godinu dana, poglavar islamske zajednice Kosova, Naim Tërnava, se, u sklopu inicijative Islamske zajednice Kosova, pismom obratio Parlamentu Kosova da se predmet veronauke uvede u osnovne i srednje škole.

U pismu se navodi da je „cilj uvođenja veronauke u školama da đaci tokom njihovog rasta i razvoja steknu znanje o njihovoj veri u svim dimenzijama, počevši od duhovne do moralne, obrazovane i socijalne”.

Međutim, iz kosovskih institucija kažu da je Kosovo po svom Ustavu sekularna država, te se stoga ne dozvoljava nastava o religiji u javnom sistemu obrazovanja. Ali, nezadovoljstvo o uvođenju veronauke deli i većina građana Kosova, iako više od 90% stanovništva Kosova pripada islamskoj veroispovesti.

Učenje o jednoj veri štetno

I sociolog Linda Gucia smatra da je dobro što predmet veronauke nije uveden u kosovske škole, obzirom da na Kosovu žive pripadnici i islamske i pravoslavne i katoličke vere.

„Učenje o jednoj veri u školama bilo bi zbunjujuće za kosovske đake jer kako bi se odlučili o kojoj će se veri učiti. Zatim, kako bi se to harmonizovalo sa opštim školskim planom i programom? Smatram da je dobro što su na Kosovu i u Crnoj Gori škole i dalje sekularne. Naravno, postoje verske škole i ukoliko su roditelji zainteresovani da im se deca obrazuju u verskom duhu, oni to mogu uraditi. Ali, učenje o samo jednoj veri može biti veoma štetno za đake, zato što može doprineti verskom rasizmu ili mržnji”, kaže Gucia.

Zbog toga što je Kosovo sekularna država, Vlada Kosova je donela odluku o zabrani nošenja verskih uniformi u školama, u ovom slučaju šamije ili marame, koje nose pripadnice islamske veroispovesti.

Tome se strogo usprotivio kosovski muftija Naim Ternava, dok je nekoliko stotina građana, zbog takve odluke, i protestvovalo. Međutim, ta odluka je i dalje na snazi.
XS
SM
MD
LG