Dostupni linkovi

I Balkan u zoni rizika od terorizma


Dramatične scene terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku i dan danas bude nevericu.

No, pogibija oko 3.000 ljudi u ovom, i još nekoliko napada na Njujork i Vašington, označila je novo doba u istoriji čovečanstva, da više nikada ništa neće biti isto kao ranije.


Prenos uživo CNN-a 11. septembra 2001


Devet godina kasnije, terorizam predstavlja globalnu pretnju, pa i za Balkan.

Neuspešni teroristički napad prošle zime na avion koji je leteo ka Detroitu, zatim sukobi sa ekstremistima u Jemenu, Pakistanu, razbuktavanje rata u Avganistanu, zlokobno podseća da je terorizam ozbiljan izazov, ocenjuje Čarls Hejman (Charles Heyman), bivši britanski oficir, a sada ekspert za bezbednosna pitanja.

„Terorizam još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju, u to nema sumnje. Doduše, prilično je smanjena opasnost od velikih napada, kao 11. septembra na SAD. Istovremeno, povećana je pretnja od manjih udara terorista širom sveta. Stoga se može reći, sa stanovišta bezbednosti građana, da je planeta danas još opasnije mesto za življenje“
, navodi Hejman u intervjuu za RSE: Potrebno saseći izvore koji obezbeđuju delovanje terorista.

I bivši general JNA, Blagoje Grahovac, ističe da postoji pretnja od terorizma na Balkanu.

„Akteri ove političke scene na Sandžaku, iz bošnjačko muslimanskog korpusa, u suštini nisu svjesni kome služe. Oni rade iz ubjeđenja ono što misle. U suštini, ne znaju da rade pod dirigentskom palicom izvan regiona. A ko je dirigentska palica? Nacionalni i organizovani kriminal. Zbog toga se pribojavam da bi upravo žrtva svega toga mogao biti neko iz bošnjačko-muslimanskog korpusa“
, kaže Grahovac u razgovoru sa Esadom Krcićem: Moguća zloupotreba vehabizma od organizovanog kriminala

Postojanje vehabijskog pokreta u Sandžaku, čiji su pripadnici pre nekoliko godina uhapšeni sa većom količinom oružja, upozorenje je, kako za državu, tako i za podeljenu islamsku zajednicu u Srbiji, koja je takođe bila na meti napada ove grupe. Jačanje verskog fanatizma i ekstremnih društvenih grupa predstavlja opasnost, slažu se stručnjaci i verski lideri.

Terorizam je postao opšta pretnja, bez obzira na veličinu države, snagu nacije ili političko opredeljenje. U globalnom smislu, podstrek za dalje jačanje terorizam u svetu, ali i na Balkanu, usađen je nakon napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, ocenjuju eksperti u tekstu Radovana Borovića Srbija nije primarni cilj radikalnih verskih grupa.

U pritvoru Suda Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi desetak osumnjičenika za teroristički napad ili pokušaj njegovog organizovanja. Sedmorica osumnjičenika iz sela Maoča brani se sa slobode. Nadležni kažu kako u Bosni i Hercegovini i dalje postoji pretnja od terorističkih akata, ali ništa više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u svetu.

Godinama se zbog prisustva vehabija licitiralo brojem potencijalnih terorista u Bosni i Hercegovini. Pred svake izbore, pojedini političari iz Republike Srpske, aktualizirali su tu priču kako bi diskreditirali političare iz drugog entiteta. Broj se po potrebi povećavao sa nekoliko stotina, na nekoliko hiljada, piše Mirna Sadiković u tekstu Pretjerane špekulacije o broju terorista u BiH.

I u Makedoniji je bilo sukoba pripadnika radikalnog vehabističkog pokreta i Islamske zajednice. Učestvovanje Makedonije u međunarodnim misijama u Iraku i Avganistanu, osim pozitivnih efekata, kao što je približavanje ka NATO strukturama, donosi negativne posledice. Ekstremističke islamske grupacije već smatraju Makedoniju kao moguću pretnju, kažu analitičari u tekstu Blagoja Kuzmanovskog Opasnost od radikalizma i u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG