Dostupni linkovi

Moguća zloupotreba vehabizma od organizovanog kriminala


Blagoje Grahovac, arhiv, foto: Savo Prelević
Blagoje Grahovac, arhiv, foto: Savo Prelević
I Crna Gora može da bude ugrožena od terorizma jer nije presekla kanale organizovanog kriminala, a drugi razlog je nesretno državno političko rešenje i odluka da pripadnici vojske Crne Gore idu u Afganistan, ocjenjuje za RSE u temi sedmice bivši general Blagoje Grahovac.

„Procesi na Balkanu su u suštini privedeni kraju. Balkanski problemi, između ostalog, su i organizovani kriminal i djelovanja mafije, a oni čine sve da se održe u životu, da ne počne demontaža mafijaških poslova i organizovanog kriminala na Balkanu. Za
Akteri ove političke scene na Sandžaku, iz bošnjačko muslimanskog korpusa, u suštini nisu svjesni kome služe. Oni rade iz ubjeđenja ono što misle. U suštini, ne znaju da rade pod dirigentskom palicom izvan regiona. A ko je dirigentska palica? Nacionalni i organizovani kriminal.
sada prednjače Hrvatska i Srbija u demontiranju organizovanog kriminala i mafije. Zbog toga postoji mogućnost odmazde, posebno prema Srbiji. Nešto što se u posljednje vrijeme dešava u regionu Sandžaka, koji pripada Srbiji, upućuje na tako nešto. Akteri ove političke scene na Sandžaku, iz bošnjačko muslimanskog korpusa, u suštini nisu svjesni kome služe. Oni rade iz ubjeđenja ono što misle. U suštini, ne znaju da rade pod dirigentskom palicom izvan regiona. A ko je dirigentska palica? Nacionalni i organizovani kriminal. Zbog toga se pribojavam da bi upravo žrtva svega toga mogao biti neko iz bošnjačko-muslimanskog korpusa. Moramo priznati da na prostoru ex Jugoslavije nisu još ugašene ideje o velikodržavnim projektima, a prostor je pod snažnim uticajem organizovanog kriminala i djelovanja mafije. I zato su svi prostori bivše Jugoslavije, osim Slovenije, u zoni rizika“, kaže Grahovac.

RSE:
Često se u kontekstu borbe protiv terorizma govori o vehabijama, koji se smatraju radikalnim islamistima. Da li su vehabije dio ove teme na Balkanu?

Grahovac
: Mogu biti. Oni su u suštini proizvod jednog filozofskog učenja koji može da postane, ili žrtva, ili predmet zloupotrebe. Potenciram – nekada je terorizam bio posljedica političkih odmazda ili osvete zbog političkih mišljenja i političkih stavova. Moramo sada ozbiljno prihvatiti da terorizam može biti i produkt organizovanog kriminala, što se na našim prostorima ne shvata. Zato i vehabije mogu poslužiti u terorističke svrhe, ali ne samo kao posljedica posebnog učenja, nego i kao posljedica organizovanog kriminala, da budu zloupotrebljeni od nekih snaga.“

RSE:
U kojoj mjeri izostanak odgovarajuće političke akcije omogućava jačanje i djelovanje terorističkih akcija?
Nemam dileme da je organizovani kriminal uz rusko-balkansko-južnoameričku transverzalu. I Evropska unija i njene institucije i SAD posmatraju to i znaju snagu i put organizovanog kriminala.


Grahovac: Upravo je jačanje ili djelovanje terorističkih akcija obrnuto proporcionalni čistoti i snazi djelovanja vlasti i na našim prostorima. Moramo se definitivno suočiti sa tim da je organizovani kriminal u suštini u vlasti. Zato, sve što su nus pojave civilizacije danas, možemo očekivati da se dese i na prostoru Balkana. Nemam dileme da je organizovani kriminal uz rusko-balkansko-južnoameričku transverzalu. I Evropska unija i njene institucije i SAD posmatraju to i znaju snagu i put organizovanog kriminala. Pribojavam se da nisu dovoljno efikasni i zahtijevni prema nama jer i njihovi pojedini uticajni krugovi, pa možda i institucije, nisu sterilni od nus pojava organizovanog kriminala.

RSE:
Da li je Crna Gora izložena pojavi terorizma zbog svog agresivnog pristupanja NATO alijansi i učešća u misiji u Afganistanu?

Grahovac:
Ona može da bude ugrožena od terorizma iz možda dvostrukog razloga. Jedan razlog je što Crna Gora nije presekla kanale organizovanog kriminala. Po tom osnovu može biti i žrtva terorizma. Drugi razlog je nesretno državno političko rešenje i odluka da pripadnici vojske Crne Gore idu u Afganistan. Crna Gora nije spremna za misije nametanja mira.
XS
SM
MD
LG