Dostupni linkovi

Ropstvo modernog doba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Četiri milijuna osoba godišnje žrtve su trgovine ljudima. Najbrojnije žrtve su žene. Većina žrtava potječu iz država koje prolaze kroz političku i ekonomsku tranziciju, kao i iz država koje su netom izašle iz rata.

Riječ je o unosnom međunarodnom biznisu, koji donosi golemi profit, limitirani rizik i blage kazne.

Procjenjuje se da godišnja dobit od trgovine ženama radi seksualnog iskorištavanja premašuje 12 milijardi američkih dolara.

Prema izvješću američkog State Departmenta, odnosu na prethodne godine, situacija u Bosni i Hercegovini je znatno bolja, a kao najznačajnije se navodi dobra suradnja države sa nevladinim sektorom radi zbrinjavanja žrtava. Međutim, poseban problem predstavlja to što su žrtve uglavnom djevojčice od 12 do 16 godina. Više možete pročitati u tekstu Marije Arnautović Sve manje slučajeva trgovine ljudima.

U Srbiji su žrtve trgovine ljudima sve češće njeni državljani. Posljednjih godina u porastu je broj maloljetnih žrtava, a kao poseban problem ističe se nepostojanje specijaliziranih programa za pomoć djeci žrtvama. U Ministarstvu unutarnjih poslova smatraju da su ostvareni značajni koraci u borbi protiv trafikinga, piše u tekstu Ognjena Zorića Broj "domaćih" žrtava u porastu.

Trgovina ljudima se, u Crnoj Gori, na zvaničnom nivou, vidi kao ozbiljan međunarodni problem sa znatnim uticajem na jugoistočnu Evropu. Navodi se da trafiking u ovoj zemlji nije zastupljen kao pojava, već postoje pojedinačni slučajevi. Iako u nadležnim državnim organima, očigledno, postoji svijest o zastrašujućim dimenzijama ove pojave, čini se da domaća javnost nema tačnu predstavu o prisutnosti ove vrste kriminala. Detaljnije u tekstu Esada Krcića Žrtve trafikinga uglavnom žene.

U Makedoniji je najzastupljenija seksualna i radna eksploatacija žrtava, a kao glavni razlog za ovu pojavu navode se loši socijalno-ekonomski uslovi u zemlji. Iz odjeljenja za organizirani kriminal u Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da su ove godine otkrili pet slučajeva trgovine ljudima i da su sve žrtve bile maloljetne djevojčice između 13 i 15 godina. U prilogu Blagoja Kuzmanovskog Trgovina ljudima uzima zamah u Makedoniji možete pronaći više informacija.

Policijski pokazatelji u Hrvatskoj kada je u pitanju trgovina ljudima govore da je riječ uglavnom o tranzitu prema zapadnoeuropskim odredištima, a žrtve su najčešće mlade žene u potrazi za poslom. Svi misle da su žrtve trgovine ljudima užasno naivne i lakovjerne, da se neoprezno javljaju na različite oglase u novinama ili na Internetu i tako nastradaju. Istina je sasvim drukčija. Sve više ljudi se vrbuje preko poznatih osoba. Više u tekstu Ankice Barbir-Mladinović Hrvatska i tranzitna i zemlja domaćin.

Trgovina ljudima prisutna je na cijelom Kosovu, a prema riječima nadležnih, posljednjih je godina zabilježen pad broja stranih žrtava izloženih ovoj pojavi, ali je zato u porastu broj žrtava sa Kosova. U 2010. godini, do sada je identificirano 28 žrtava, od kojih je 18 sa Kosova, šest iz Albanije, dvije iz Srbije i po jedna iz Moldavije i Poljske. Opširnije u prilogu Amre Zejneli Žrtve većinom izložene seksualnoj eksploataciji.
XS
SM
MD
LG