Dostupni linkovi

Formiranje REKOM-a je dio pravde za žrtve


Potpisi podrške za REKOM, Podgorica, april 2011
Potpisi podrške za REKOM, Podgorica, april 2011
Prvi premijer u regionu, koji je potpisom podržao inicijativu za osnivanje REKOM-a, je crnogorski, Igor Lukšić. Do 6. juna očekuje se da Crna Gora prikupi 30.000 potpisa, kolika je njena kvota, od milion u regionu.

REKOM bi, kažu potpisnici, doprinio istinskom suočavanju Crne Gore sa prošlošću, objektivnom sagledavanju njenog udjela u ratnim zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije i zločinima počinjenim na crnogorskoj teritoriji.

Prvi su potpise stavili glumci Branimir Popović i Slobodan Marunović, koji o značaju inicijative za osnivanje REKOM-a kaže:

„Crna Gora zvanično nije bila u ratu, ali bilo je crnogorskih građana koji su učestvovali u ratu i koji su pravili zločine. Također, poznati su slučajevi da su crnogorski građani stradali u etničkim čišćenjima, kada je u pitanju Bukovica, Štrpci i tako dalje.”

O tome, koliki su realni dometi inicijative za REKOM, Marunović konstatuje:

„Ako milion ljudi shvati, poslije ovoliko vremena, da treba da se preispita savjest ovog prostora, onda to zaista ima dubokog smisla.”

Koliko je to shvatila politička elita, prije svega ona na vlasti, kako bi podrška za osnivanje REKOM-a stigla od državnih organa? Na to pitanje odgovara jedan od rijetkih političara koji je došao da podrži tu inicijativu, predsjednik Albanske Alternative, Vaselj Siništaj:

„Vjerujem da će i predsjednik Crne Gore dati podršku, ali i da će i sve političke stranke, koje imaju učešće u Parlamentu i koje nemaju učešće u Parlamentu, dati punu podršku. Ne radi nas, jer mi to znamo, ali zbog budućih generacija koje nisu bile, niti saučesnici tih događaja, možda nisu bili niti rođeni. Da se to ne bi ponovilo, vjerujem da će politika shvatiti da bez integracije nema ništa. Nema kolektivnih odgovornosti, nema naroda koji je generalno kriv za nešto što se dogodilo. Mora se utvrditi pojedinačna odgovornost. Na takav način ćemo prestati, jednom za vazda, sa tim zločinima.“

Promjene i u svijesti


Stavove Siništaja dijele i ostali koji su prvog dana potpisali podršku za osnivanje komisije REKOM. U tome, prije svega, vide pravdu za žrtve:

Potpisi za REKOM, Podgorica, april 2011
„Prema žrtvama koje su negdje stradale, zato što je politika bila takva. Onda će mladost znati da su to bile greške. Ako o njima ne pričamo, mogu se ponoviti.”

„Prije svega bih želio da istaknem da se sva zdrava društva suočavaju sa svojom prošlošću, pa je zbog toga i podrška ovoj inicijativi od velikog značaja.”

„Buduće generacije trebaju znati jednom za vazda da se istorija ne gradi i ne može se iskriviti.”

„Mislim da je ovo dobra stvar, naročito za prošlost, a budućnost posebno, da se ne dešavaju stvari koje su se dešavale.“

„Smatram da je jako važno čiste savjesti ići dalje u budućnost i suočiti se sa negativnim teretom.”


Potpisi podrške, tokom juna, zajedno sa Prijedlogom statuta REKOM-a, biće predati crnogorskoj Skupštini, od koje će se tražiti formiranje nezavisne međudržavne komisije, koja treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o ratnim zbivanjima.

Podsjetimo, još u junu prošle godine, predstavnici inicijative za REKOM dobili su podršku od crnogorskih poslanika. Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, tada je naglasio kako su, da bi se Crnogorci zaista suočili sa prošlošću, potrebne suštinske promjene svijesti i odnosa prema tom vremenu.

„Crna Gora ima kapacitet da se može osvrnuti na svoje greške, da na nov način gleda stare greške. Zato naše odgovornosti i jesu mnogo veće od drugih jer smo to zlo vidjeli svojim očima, osjetili u našim blizinama, osjetili sve transformacije, od ljudskosti ka neljudskosti i vidjeli kolika je moć neodgovornih politika, politika koji udaraju na ljudske predrasude, a ne traže u ljudima ono što je najveća ljudska vrijednost - a to je dobrota”
, rekao je Krivokapić.

Odgovornost za puno suočavanje Crne Gore sa prošlošću prije svega je na vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, koja je, kao jedinstvena partija, iz čijeg sastava je kasnije nastao današnji SNP, bila saučesnik Miloševićeve ratne politike.

No, prema riječima visokog funkcionera DPS-a, Miodraga Vukovića, u toj stranci apsolutno podržavaju inicijativu za osnivanje REKOM-a i ne plaše se neprijatnih istina.

„Zašto bi bilo neprijatno? Pripadam toj partiji od dana njenog osnivanja i apsolutno ne osjećam nikakvu odgovornost za to šta ja ta partija radila. Ne znam da li postoje neki koji bi trebali da budu predmetom pažnje istorijske valorizacije na način kako se to zahtjeva od nekih. Zašto i to ne uraditi ako je potrebno? Znam i volio bih da se i ta druga strana istine saopšti“, zaključuje Vuković.
XS
SM
MD
LG