Dostupni linkovi

U susret Novoj: Malo novca i puno želja


Predbožićna i novogodišnja kupovina, Zagreb, foto: zoomzg
Za godinu koja dolazi, 2011., predviđa se dosta toga, a ponajprije zaoštravanje ekonomske krize. U ovim pretprazničnim danima, međutim, malo ko o tome misli - osim onih koji se profesionalno bave analizama, predviđanjima, ekonomijom i industrijom.

Veseliji dio decembra je dočekivanje različitih blagdana koji se obilježavaju i na Balkanu. Uglavnom se misli na dobro, bolje i najljepše želje - dok ne osvane Nova i ne stigne otrežnjenje.

Samo oko 12 posto hrvatskih kućanstava nada se da će im u 2011. godini financijska situacija biti barem malo bolja - pokazuje posljednje istraživanje GFK centra. Takvi rezultati opravdavaju i drastično smanjenje predbožićne potrošnje.

Što se Nove godine tiče, većina će je, i ovaj put, dočekati u domovima. U turističkim agencijama tvrde da su, unatoč krizi, zadovoljni prodanim aranžmanima. Rasprodane su najskuplje i najudaljenije destinacije, kao što je 14-dnevna Australija, a hit sezone, osobito među mladima u Hrvatskoj, je doček Nove godine u Sarajevu, zabilježila je Ankica Barbir Mladinović u tekstu Hrvati očekuju lošiju godinu.

Prednovogodišnji entuzijazam još nije zahvatio Crnu Goru, a pitanje je i hoće li.

Jedno je sigurno, oni što para imaju već su kupili karte, avionske ili ulaznice za nešto skuplje provode u zemlji ili inostranstvu, piše Predrag Tomović u tekstu Fali novca da bi se slavilo.

Većina građana Srbije novogodišnje veče provest će kod kuće jer je ekonomska kriza učinila svoje.

Ponuda za proslavu Silvestrova ima međutim u izobilju, kaže Zoran Glavonjić u tekstu U Novu sa lukom i hlebom i dodaje - Malo je međutim onih koji za jednu noć mogu izdvojiti više od prosječne plaće.

Decembar je u Mostaru uvijek poseban mjesec. Priprema se proslava Božića, samo što je Bajram umakao. Oni koji žive izvan granica domovine, u ova se doba vraćaju rodnom gradu, bilježi Tina Jelin u tekstu Da Nova bude bolja nego prošla.
XS
SM
MD
LG