Dostupni linkovi

Alkarske i političke igre


Sinjska Alka, arhiv, foto: zoomzg
Sinjska Alka, arhiv, foto: zoomzg
Najočigledniji primjer politizacije kulturne baštine u Hrvatskoj je Sinjska Alka, stoljetna viteška igra u čast obrane od Turaka 1715. godine, koja živi u srcima cijele Cetinske krajine i čijom su se slavom oduvijek željele okoristiti razne političke struje i vlasti, od kojih se ta časna slobodarska igra, kandidirana i za UNSESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, nije nikad dovoljno ni distancirala.

Ovogodišnja Alka prošla je mirno, no u biti, Alka zadnjih desetljeća nije bila pošteđena političkih igara i manipulacija.

Alkari, arhiv, foto: zoomzg
Unatoč svojevrsnom „pomirenju“ i prihvaćanju pokroviteljstva, bivšem hrvatskom predsjedniku, Stjepanu Mesiću, i lani se, na 294. Alci, i pljeskalo i zviždalo, a pokojnom Franji Tuđmanu skandiralo i pljeskalo. Dio tamošnje politike i ljudi, Mesića i danas smatra „veleizdajnikom“ zbog svjedočenja u Haagu u slučaju generala Tihomira Blaškića.

Dio dragovoljaca i hrvatske desnice, 2001. godine, grubo je iskoristio Alku za obračun s Mesićevom politikom, pa je Uprava Viteškog alkarskog društva zabranila čak slavodobitniku, Ivici Periću, da, nakon osvojene Alke, tradicionalno primi dar i od izaslanika predsjednika države:

„Meni je izaslanik trebao dati te darove, ali mi to nisu dozvolili. To je mimo Statuta i prvi put u povijesti Alke. Nigdje nije zapisano da je neko uzeo riječ sa počasne lože i održao politički govor, gadeći predsjednika“
, kaže Perić.

Razočarani alkar Ivica Perić se zbog političkih kuhinja i povukao iz Alke. Dvadeset godina je bio u Alci, a 13 godina je trčao za Alku.

„Ona je uvijek imala neki politički patronat, ali je ovo otišlo u krajnost. Sa Alke se htjela mijenjati vlast na najvišem nivou. Oni to mogu zataškavati koliko god hoće, ali to se sve zna. Mate Jukić zna kako ga je Sanader zvao po 20 puta dnevno da se dogovore kako će se izvršiti napad na Mesića. Ako se tako nastavi, doći će Alka u situaciju da više neće biti nikoga briga za nju jer šta će nekome nekakav seoski politički dernek. Trčao sam Alku za sebe, svoju familiju i za svoj grad. To je ogromna ljubav“
, navodi Perić.

Mnogi upozoravaju i na kršenje alkarskog Statuta, činjenicom da je general Mirko Norac i dan danas punopravan član Viteškog alkarskog društva, iako je već devet godina u zatvoru, osuđen za ratni zločin protiv srpskih civila u Gospiću 1991. godine i Medačkom džepu.

„Čim je osuđen, trebao je biti isključen iz Društva, samo niko o tome s njim u tom pravcu ne razgovara“, kaže Ivica Perić.

O slučaju Norac i kršenju alkarskog Statuta, koji iznad svega izdiže čast i poštenje, pitali smo i novog alkarskog vojvodu Antu Vučića, koji je i osobno, na početku suđenja u Rijeci, pružao Norcu potporu.

Alkari, arhiv, foto: zoomzg
„On je obični član Viteškog alkarskog društva. Koliko sam informiran, uplatio je i članarinu. Bio je alkarski vojvoda, ostao je hrvatski general. Stvar je Upravnog odbora, Skupštine i časnog suda da odluči o ovakvim iznimnim situacijama. Ipak je to hrvatski general, vrlo značajan za Domovinski rat. Mislim da će se Viteško alkarsko društvo držati Statuta i svojih propisa“, kaže Vučić.

„Alka je igra slobodarskog duha. Ona je pokretni spomenik nulte kategorije i muzej pod vedrim nebom. Morala bi biti lišena svake politike. Alka je upravo bila podesna za svaku politiku, da oni od toga naprave neke špekulativne priče i da se s narodom manipulira“, kaže rođeni Sinjanin i dugogodišnji novinar, Braco Vuković.

„Kako Alka predstavlja i povijesnu pobjedu nad Turcima, 1715. godine, onda ona ima i sociopolitički naboj. Alkarima trebaju političari, kao što i političarima trebaju Alkari. Alka je dragocjena, ali oni drže neke svoje vitezove koje su osudili hrvatski sudovi, a znamo i zbog čega su suđeni. Bilo je tih groznih čina, koje su ti ljudi uradili, a koji su za najgoru osudu. Sve su to samo glupe politizacije“
, zaključuje glavni konzervator Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Miljenko Domijan.

*****
Svi prilozi iz Teme sedmice o nacionalnom blagu u zemljama regije:
BiH:
Dejtonsko nacionalno blago
Srbija: Nacija i nacionalna baština
Crna Gora: Ugroženo 70 posto naslijeđa
Kosovo: Država slabo štiti nacionalno blago
XS
SM
MD
LG