Dostupni linkovi

Trgovina ljudima uzima zamah u Makedoniji


Moldavka, žrtva trgovine ljudima, u specijalnom centru za strance u Skoplju, 05. avgust 2001.
Moldavka, žrtva trgovine ljudima, u specijalnom centru za strance u Skoplju, 05. avgust 2001.
Trgovina ljudima u Makedoniji, u nekoliko posljednjih godina, sve je prisutnija jer su presušila tradicionalna, kako ih nazivaju, „lovišta” u Istočnoj Evropi.

Najzastupljenija je seksualna i radna eksploatacija žrtava, njihova preprodaja, trgovina ženama i decom zbog prosjačenja, kao i naručeni brakovi.

Glavni razlog za pojavu trgovine ljudima u Makedoniji su loši socijalno-ekonomski uslovi u zemlji, slažu se upućeni u ovu problematiku.

U potrazi za boljim životom, devojke saznaju da su žrtve tek u trenutku eksploatacije.

„Razlozi su nemogućnost roditelja da im izađu u susret, kao i stanje u određenim porodicama, narušeni odnosi i slično. Neki mladi ljudi traže izlaz iz te bezizlazne situacije i baš tu se pojavljuju takozvani regruteri žrtava trgovine ljudima“,
kaže Stojne Atanasovska iz nevladine organizacije Otvorena porta La strada, čija je glavna aktivnost borba protiv ove pojave.

Ova organizacija ima prihvatilište koje je otvoreno 2005. godine, u kome je do sada zbrinuto 70-tak maloletnih žrtava trgovine ljudima.

Atanasovska ističe da je smeštaj isključivo na dobrovoljnoj bazi i da se žrtvama pruža medicinska, socijalna, psihološka i pravna pomoć.

Iz odeljenja za organizovani kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštavaju da su ove godine otkrili pet slučajeva trgovine ljudima i da su sve žrtve bile maloletne devojčice između 13 i 15 godina.

Od 2007. godine do danas, bilo je ukupno 70 maloletnih žrtava, a najmanja je imala samo osam godina.

Trgovci ljudima su lukavi i vešti kriminalci, koji koriste svaku ljudsku slabost.

Rade u grupama i svako ima svoj zadatak, od regrutacije i transporta, preko prihvatanja i skrivanja žrtava, do njihove eksploatacije.
XS
SM
MD
LG