Dostupni linkovi

Korupcija na svim nivoima vlasti


Policija na Kosovu u julu 2010 hapsi guvernera Hashima Rexhepija u istrazi o korupciji
Policija na Kosovu u julu 2010 hapsi guvernera Hashima Rexhepija u istrazi o korupciji
Poslednji izveštaj Transparency International-a navodi da je na Kosovu povećan stepen korupcije.

U izveštaju, ocena pet ukazuje na najviši stepen korupcije, a najkorumpiraniji sektor je sektor političkih partija, koji je ove godine ocenjen sa ocenom 4,2, za razliku od prošle godine sa ocenom 3,8. Sledi sudstvo sa 4,1 a zatim i Skupština sa 3,9.

Zvaničnici kosovske agencije za antikorupciju kažu da su sve kosovske institucije na neki način obuhvaćene korupcijom.

Jetullah Aliu iz ove agencije navodi da nefunkcionisanje potrebnih anti-korupcijskih mehanizama dovodi do toga da je korupcija prisutna, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou.

„Korupcija postoji na Kosovu i mislim da je na zabrinjavajućem nivou. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, apelujem da se svi pridruže Agenciji za anti-korupciju i da se potrudimo da eliminišemo ovu pojavu, počevši od identifikacije motiva koji uzrokuju ovaj fenomen, a koji je jedan od oblika organizovanog kriminala“
, kaže Aliu.

Merita Mustafa iz Kosovskog demokratskog instituta, kaže da kosovske institucije još uvek nisu spremne da se borbe protiv ove pojave.

„Ova godina, u poređenju sa prošlom, nije zabeležila napredak, kada je u pitanju borba protiv korupcije na Kosovu. Još uvek imamo slabo sudstvo. Takođe postoji potreba za promenom zakonodavstva o anti-korupciji. Još uvek nedostaje politička volja u sprečavanju korupcije“
, navodi Mustafa.

Premijer u ostavci, Hashim Thaqi, je u nekoliko navrata ponovio da njegova Vlada ima nultu toleranciju prema korupciji, dok organizacija za korupciju, demokratiju i dostojanstvo „Qohu“, obećanja za nultom tolerancijom nazivaju samo izjavama jer još uvek ništa nije postignuto u tom pravcu.

Lider ove organizacije, Avni Zogiani, kaže da postoji pogoršanje parametra za korupciju:

„Kosovske institucije nastavljaju da prebacuju odgovornost s jedne na drugu. EULEX je pred kolapsom u borbi protiv korupcije na visokim vladinim nivoima. Do sada, ni jedan važan slučaj nije izašao na sud. Borba protiv korupcije znači i borbu protiv lidera političkog sistema“, kaže Zogiani.

U međuvremenu, Evropska komisija je kritikovala novi Zakon o javnim nabavkama na Kosovu, koji ne predstavlja pokušaj za prevazilaženje problema o napredovanju i odbacuje pokušaje za polaganje računa u borbi protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG