Dostupni linkovi

Nezakonito oduzimati nelegalno stečeno bogatstvo


Priština, ilustrativna fotografija
Priština, ilustrativna fotografija
Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije je u nekoliko navrata izrazila sumnje za bogatstvo pojedinih kosovskih zvaničnika, koje je stečeno, kako su kazali - preko noći.

Ali, za razliku od evropskih zemalja, iako se utvrdi da je njihovo bogatstvo stečeno ilegalno, u većini slučajeva ono se ne konfiskuje zato što na Kosovu još uvek ne postoji Zakon o oduzimanju imovine.

Jetullah Aliu iz Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je važno da Kosovo ima zakonske okvire, kako bi bilo uspeha u borbi protiv ove pojave.

„To bi veoma pomoglo, ne samo Zakon za konfiskaciju imovine, već i Zakon o antimafiji. To bi bilo od pomoći i imalo bi veliki efekat u sprečavanju korupcije", ocenjuje Aliu.

Na osnovu Zakona o parničnom postupku Kosova, konfiskacija ilegalno stečene imovine moguća je samo kada lice počini teško krivično delo, ali ne postoji zakonski mehanizam koji bi dozvolio verifikaciju imovine kod svih onih koji sticanje imovine ne mogu opravdati svojim prihodima.

I predstavnici nevladinih organizacija na Kosovu smatraju da je veoma važno da Skupština usvoji zakone u borbi protiv korupcije.

Avni Zogiani iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo, Cohu, navodi da kašnjenje sa takvim zakonom nema nikakvo opravdanje.

„Ovaj Zakon je jedan od ozbiljnih nedostataka u borbi protiv korupcije na Kosovu. Praktično, može se reći da bez ovog i još nekoliko sličnih zakona, nemoguće je boriti se protiv korupcije”, naglašava Zogiani.

Nema političke volje

Behgjet Pacolli jedan je od u javnosti najviše pominjanih kosovskih tajkuna
Na Kosovu postoje mnogi slučajevi gde lica ne mogu opravdati stečeno bogatstvo, ako se uzmu u obzir njihova mesečna primanja, kaže Merita Mustafa, menadžer programa „Transparentnost i antikorupcija” u Demokratskom institutu Kosova.

„Javni funkcioneri su imali sav luksuz da se i lažno izjasne, kako im se ne bi konfiskovala imovina. Za usvajanje Zakona o antikorupciji nedostaje politička volja”, tvrdi Mustafa.

Sa druge strane, član Komisije za zakonodavstvo i sudstvo u Skupštini Kosova, Behar Selimi, kaže da na Kosovu ne stoji teza da nedostaju zakoni kako bi se borilo protiv korupcije.

On čak dodaje da postoji volja i posvećenost institucija u borbi protiv negativnih pojava.

„Zakonodavstva ima dovoljno, kao i stopa u borbi protiv organizovanog kriminala, naročito kada se govori o konfiskaciji i oduzimanju ilegalne imovine“, kaže Selimi.

George Mills iz EULEX-a navodi da na Kosovu nije problem nedostatak zakona, već njihovo nesprovođenje.

„Većina od vas se slaže sa mojim mišljenjem da problem ovde nije zakonodavstvo već nesprovođenje zakona. Jedna stvar se mora uzeti u obzir - ne samo Kosovo se suočava sa negativnim pojavama, kao što su organizovan kriminal i korupcija, već je to problem koji brine ceo svet”, zaključuje Mills.
XS
SM
MD
LG