Dostupni linkovi

Balkan: Gdje je nestala ljevica


Radnički protesti u Beogradu, ilustrativna fotografija: Radovan Borović
Radnički protesti u Beogradu, ilustrativna fotografija: Radovan Borović
U vremenu u kojem živimo, na evropskoj političkoj sceni dominiraju desne ili političke partije centra. Još od I svjetskog rata nije se desilo da u zemljama, koje su izvorište i temelji socijaldemokratije, kakve su: Njemačka, Italija, Britanija Francuska, Nizozemska ili Švedska, vladaju stranke centra okrenute desnici. Partije ljevice na izborima poražavaju oni krajnji desno. Socijaldemokratija nikada nije bila slabija.

Kakvo je stanje na Balkanu, na kojem se mnoge stranke nazivaju socijaldemokratskim? Što su stvarno, u svojim programima i svojim djelovanjima?

Na političkoj sceni Srbije, u dvije decenije višepartijskog sistema, djelovao je veliki broj stranaka sa predznakom „socijalni“. Ako se tom korpusu pridruži i petnaestak partija koje su svojim nazivima pokušavale da produže tradiciju Saveza komunista, stiče se utisak da ljevica u Srbiji ima izuzetno jako uporište. Realnost, međutim, govori sasvim suprotno.

Ogromna većina partija, deklarativno i formalno socijaldemokratske orijentacije, prikrivala je svoje stvarne nacionalne ciljeve, dok je postizborna statistika nedvosmisleno otkrivala njihov realan, gotovo minoran uticaj, zaključak je teksta Nebojše Grabeža Nacionalizam nadvladao socijalizam.

Iako su u BiH trenutno dvije najjače političke stranke socijaldemokratskog naziva, u njihovom načinu rada nema niti jedne od izvornih ideja.

Dok se političari pravdaju lošim ustavnim rješenjima, analitičari u tekstu Mirne Sadiković Nacionalni kurs profitabilniji od ljevičarskog, kažu da su ove stranke zauzele nacionalni kurs jer je profitabilniji od izvornog - socijaldemokratskog.

Lijeva strana crnogorskog političkog tržišta upražnjena je. Glavni razlog, tvrde analitičari, jesu partijski prioriteti.

Umjesto da slijede ustavne odrednice o Crnoj Gori kao „državi socijalne pravde“, političarima je mnogo važnije očuvanje političkih i ekonomskih monopola, a time i interesa kapitala, navodi u tekstu Kamufliranje ljevičarskom retorikom Esad Krcić.

Od socijaldemokratije u Hrvatskoj nije ostalo ništa. Na djelu je globalna ofanziva kapitala, koja istinskim socijaldemokratskim opcijama ne ostavlja nimalo prostora - procjenjuju stručnjaci.

Lijeve su stranke u Hrvatskoj marginalizirane, a najjača opoziciona, Socijaldemokratska partija je, unatoč imenu, više okrenuta kapitalu, nego li osnovnim idejama, ocjena je iz teksta Socijaldemokracija u tragovima Ankice Barbir Mladinović.
XS
SM
MD
LG