Dostupni linkovi

Prebijanje telohranitelja ispred Partizana: Nagodba uprkos brutalnim dokazima


Insert iz videa sigurnosne kamere
Insert iz videa sigurnosne kamere

Vest iz Tužilaštva Prvog osnovnog suda u Beogradu da je učinjena nagodba sa dvojicom nasilnika koji su u aprilu ove godine prebili telohranitelja direktora Fudbalskog kluba Partizan, i da će biti predložena kazna od godinu dana zatvora za nasilničko ponašanje Veljku Belivuku, a Darku Ristiću godinu dana i deset meseci za nasilničko ponašanje i tešku telesnu povredu, iznenadila je javnost.

Naime, cela Srbija je mogla da vidi dramatičan snimak sigurnosne kamere na kome dvojica nasilnika gaze žrtvu i zadaju mu udarce i kad on prestaje da se brani.

(Snimak napada, Youtube)

Advokat Slobodan Beljanski kaže da je sporazum o priznanju krivice, uz smanjenju kazne, korisno pravno sredstvo jer doprinosi efikasnosti postupka, ali u slučaju kada nisu dovoljni dokazi koje poseduje tužilaštvo.

"Negativna strana sporazuma je, međutim, mogućnost da se on, u nekim slučajevima, zahvaljujući uticaju na javno tužilaštvo, primeni i tamo gde je izvršenje krivičnog dela u toj meri potkrepljeno dokazima, da priznanje okrivljenog praktično nije potrebno da bi olakšalo sudu put do utvrđivanja činjenica", navodi Beljanski, te dodaje:

"Ovde je čitav događaj snimljen, tako da pretpostavljam da su bili dovoljni dokazi da se stvar rasvetli do detalja i bez priznanja. Pitanje je, naravno, da li u takvim slučajevima može da se govori o ostvarenju javnog interesa i da li je taj interes u dovoljnoj meri zaštićen."

Slobodan Beljanski: Bili su dovoljni dokazi da se stvar rasvetli do detalja
Slobodan Beljanski: Bili su dovoljni dokazi da se stvar rasvetli do detalja


Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenjuje da su predložene kazne za nasilnike o kojima će se sud izjasniti naredne nedelje, besmislene i da govore o raznim spregama koje dosežu do pravodusnih organa.

"Postoje klanovi u sportu, konkretno u fudbalu u koje su uključeni vođe navijača, uprave klubova, neki političari, pa čak i oni političari koji imaju uticaja na pravosuđe", kaže Radovanović koji smatra da je besmisleno nasilje kažnjavati blagim kaznama.

"Kazne od godinu, dve dana za nasilje koje se lako dokazuje, jer postoji snimak, zaista je besmislica. Tako se ni na koji način ne može preventivno uticati na moguće nasilnike. Kazne od minimum pet godina su primerenije prirodi dela koja su učinili", ističe Radanović.

Dobrivoje Radovanović kaže da se blagim kaznama šalju poruke da je moguće činiti nasilje ako ste povezani sa fudbalskim klubovima, jer ćete proći sa blagom kaznom.

"I možete to ponavljati kad god to zatreba", ove Radovanovićeve reči potvrđuje i činjenica da je jedan od nasilnika Veljko Belivuk ranije osuđen zbog prebijanja na splavu BlayWatch, kako je to objavio CINS (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije).

(Insajder i RSE: Huligani jači od države)

Insajder i RSE: Huligani jači od države
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

Svi koji su bili na vlasti najavljivali su borbu protiv nasilja u sportu i ništa nisu učinili, podseća urednik sportske rubrike lista Danas Zoran Pavić.

Ovaj konkretni slučaj nasilja je vezan za sukobe unutar kluba oko izbora novog predsednika i dogodio se u vreme neuspešnog zasedanja skupštine Partizana.

"Vidljivo je da sa obe strane postoje privatna obezbeđenja, čelnici u klubovima formiraju privatne vojske koji im služe za borbu za vlast, za očuvanje pozicije i za, kako smo videli, neki vrlo čudan način ubeđivanja-udaranje čoveka koji se pomera i leži na pločniku", konstatuje Pavić.

U Srbiji je, inače, nedavno najavljena borba protiv društvenog zla u porastu - povećanog porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Jasmina Nikolić iz Viktimiloškog društva kaže za RSE da je blago kažnjavanje nasilja, ako sud usvoji predlog tužilaštva, dodatno obeshrabrivanje većine žrtava da potraže pravednu kaznu za nasilje koje tek treba dokazati jer je, uglavnom, skriveno u četiri zida.

"To šalje vrlo lošu poruku samim žrtvama i otežava posao ljudima koji njima pomažu, jer se dobijaju mahom uslovne kazne ili blage kazne, iako postoje zakonska rešenja koja nisu loša. Kada bi se dosledno primenjivala, dala bi rezultate", zaključuje Jasmina Nikolić.

Ovako, mnoge žrtve razmišljaju da li da uopšte prijave nasilnika zbog dugih procesa i blagih kazni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG