Dostupni linkovi

Gardendale postao središte drame o usvajanju djece iz Rusije


Max Shatto
Max Shatto
Piše: Richard Solash, priredila Mirjana Rakela

Max Shatto, trogodišnjak, usvojeno dijete iz Rusiji, umro je u malom gradu Gardendale, u Teksasu prošlog mjeseca pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegova smrt izazvala je međunarodni skandal. Iako još mnogo nepoznanica, lokalni dužnosnici sada ističu da je nužna detaljna medicinska istraga o uzrocima smrti. Naime, nejasan je i datum dječakove smrti, no u javnost sada izlaze i neki detelji vezani uz posvojiteljicu.

Naš novinar Richard Solash otišao je u teksaški gradić. Ulicu u kojoj je dječak živio gotovo je nemoguće pronaći. Taj dio grada neasfaltiran i slabo naseljen, samo je jedna kuća na kraju te ulice.

Naziv ulice je gotovo nečitljiv, izblijedio na jakom teksaškom suncu. No, na njenom kraju je ipak jedan vrlo čitljiv znak - „Privatni posjed! Zabranjen prolaz“.

Kuća obitelji Shatto
Kuća obitelji Shatto
Kuća na kraju ceste pripada Lauri i Alani Shatto, jednoj obitelji od 1.600 stanovnika gradića Gardendale u Teksasu.

Snimljena poruka na njihovoj telefonskoj sekretarici kaže:

"Ako ste novinar ili novinska agencija, nemamo komentar."

Krajem prošlog mjeseca tom istom cestom jurila su ambulanta kola nakon što je trogodišnji Max, jedan od dvojice usvojenih dječaka iz Rusije, navodno kolabirao. Max je sada mrtav i sahranjen. Njegova je smrt, međutim, izazvala brojne reakcije, stavljajući maleni gradić Gardendale u središte međunarodne drame.

Ruski dužnosnici, koji su ovaj tjedan saznali za slučaj, optužili su Lauru Shatto za "ubojstvo", naglašavajući da je ovaj slučaj potvrda ispravnosti njihove odluke da se zabrani američkim državljanima usvajanje ruske djece.

Američki State Department je pozvao na smirivanje situacije, istaknuo da nije dobro prerano zaključivati dok istraga ne bude završena. Iako još mnogo nepoznanica, medicinski izvještaji kažu da je smrt bila neminovna.

Shirley Standefer, glavna istražiteljica u Regionalnom mrtvozorničkom uredu, za Radio Slobodna Evropa kaže da je stigla u bolnicu u Odessi, blizu Gardendale, nakon što su liječnici proglasili da je Max Shatto umro u 17:43 po lokalnom vremenu 21. januara. Vidjela je dječakovo tijelo prije nego je poslano na obdukciju, koja je završena sljedećeg dana.

"Vidjela sam modrice na velikom dijelu dječakova tijela. No, ne mogu reći da li su one nastale tokom igre, ili su posljedica namjernih ozlijeda. Nisam liječnica i ne mogu suditi o tome“, kaže istražiteljica.

Postoji izvještaj preliminarne obdukcije, ali on još nije javan. No, zbog ruskih optužbi i medijske hajke, Standefer ističe da je njezin ured pokušao ubrzati konačnu medicinsku analizu.

Ona naglašava da je 21. januara glavni mrtvozornik dr. Nathan Galloway dobio rezultate toksikološke analize i on bi početkom idućega tjedna trebao izdati službeni izvještaj o uzroku i načinu dječakove smrti To rješenje bi moglo ukazati da li je riječ o ubojstvu, nesreći, prirodnoj smrti , ili smrti iz neutvrđenih uzroka.

Standefer naglašava da su ona i istražitelj iz lokalne šerifova ureda razgovarali s Laurom i Alanom Shatto u bolnici. Laura Shatto je plakala i tresla se, ali nije davala jasne odgovore na neka pitanja.

"Po majčinim riječima Max je pronađen izvan kuće", kaže Standefer. "Majka je pazila na dva dječaka, ali morala je na tren ući u kuću i otići u kupaonicu, ali kada se vratila Max je ležao na zemlji, u blizini klackalice i tobogana“, navodi.

Mark Donaldson
Mark Donaldson
Mark Donaldson, šerif okruga, potvrđuje da je to ono što su szanali nakon razgovora s obitelji u bolnici. On kaže da je njegov ured primio obavijest da su ambulanta kola poslana do kuće obitelji Shatto zbog "mogućeg srčanog udara." On je također odbio komentirati preliminarne rezultate obdukcije. Njegov ured nije podnio nikakvu optužbu.

Donaldson kaže da je Sergej Chumaryov, viši savjetnik u Ruskoj ambasadi u Washingtonu, posljednjih dana posjetio njegov ured .

Pavel Astakhov, ruski povjerenik za prava djece, zatražio je ovaj tjedan da se omogući ruskim dužnosnicima da "vide materijale o slučaju i da sudjeluju u formuliranju optužbe."

Donaldson za naš radio kaže da se "to neće dogoditi."

"Ovaj mali je dijete iz Teksasa. Živio je na području za koje ja odgovaram i moj interes je utvrditi razlog njegove smrti. Ako utvrdim da postoji osnovana sumnja, ja ću odgovorne uhapsiti i optužiti ćemo ih. Ako tu nema krivičnog djela, to jasno treba reći. Što Rusija kaže o cijeloj stvari, to je sasvim druga igra. Razumijem kako misle da se tu nešto krije, da se istina pokušava sakriti pod tepih. No, ponavljam, ovdje nije riječ o smrti ruskog dječaka, već o smrti dječaka iz Teksasa. Mi ćemo napraviti najbolji posao koji možemo", navodi Donaldson.

Teksaška agencija za zaštitu djece također je uključena u slučaj. U izjavi, ističu da obitelj Shatto nije prethodno bila predmet njihovog angažmana.

Glasnogovornik Paul Zimmerman je izjavio da je agencija dobila informacije kako je Max "fizički zlostavljan i zanemarivan“ i one su u agenciju stigle u trenutku dječakove smrti. No, odbio je reći tko je izvor tih inforamcija.

Kako su činjenice oko smrti i dalje nejasne, lokalni dužnosnici su izrazili zabrinutost zbog izvještaja iz Moskve gdje se unaprijed sudi, jer istraga se tek sada može ubrzati.

Standefer ističe da bi „voljela znati" gdje Rusi uzimaju navodne informacije o rezultatima obdukcije maloga Maxa i kako mogu tvrditi da je dijete imalo oštećenja unutarnjih organa, te da je čak bio drogiran.

"Voljela bih to znati, jer nam je to prouzročilo niz problema. Ne znam da li je riječ o propagandi pokušaju da se unesu dodatna nerazumjevanja između dvije države. Kada smo počeli čitati o čemu pišu, zapitali smo se - pa otkuda im ovakve informacije? To je apsurdno, tužno i zastrašujuće", kaže ona.

Midland škola
Midland škola
U međuvremenu, počeli su se pojavljivati podaci o Lauri Shatto i njezinom usvajanju Maxa, rođenog kao Maksim Kuzmin, i njegovog biološkog polubrata, dvogodišnjeg Kristophera, rođenog kao Kiril, iz sirotišta u Pskov, u Rusiji.

Shatto, koja ima 40 i nešto godina, nekada je predavala ekonomiju na Višoj školi u Midlandu, 30-ak kilometara od Gardendale. Direktor škole Jeff Horner kaže da je dala otkaz u junu 2012., nakon što je u školi radila više od pet godina. On nam je ispričao da je Shatto pričala kako pokušava usvojiti dijete iz Rusije.

Arin Thomas je nedavno diplomirala u školi i ona nam je potvrdila da je profesorica Shatto pokazivala papire za usvajanje. "Bila je jako sretna i pokazala nam je slike svojih sinova. Bila je jedna od onih učitelja koji su bili bliski s učenicama i s nama je dijelila i svoje osobne priče", kaže Arin.

Prema Arin, profesorica Shatto je tokom školske godine 2011-2012 putovala u Rusiju kako bi posjetila svoje buduće sinove, što je i inače standardni korak u procesu usvajanja. Tada je svojim učenicima rekla kako planira prestati raditi kako bi bila uz djecu , jer ih ne želi smjestiti u vrtić.

Prema ruskim izvorima, obitelj Shatto je usvojila djecu preko teksaškog Gladney Centra krajem 2012.

„Djecu je dovela u školu nakon posvajanja“, potvrđuje Arin Thomas.

"Bila je lijepa, duhovita i vrlo prijatna osoba. Ne mislim da je ona učinila ono što kažu da je učinila", uvjerena ja Arin.

U Gardendaleu, njihovi susjedi, kažu da je obitelj Shatto bila zatvorena i da su iznenađeni da imaju djecu, jer ih nikada nisu vidjeli.

Gary Luna, vlasnik lokalne staje, kaže da je jednom hranio konje koje posjeduje obitelj Shatto, ali da zna vrlo malo o njima.

"Ako su učinili nešto loše, onda trebaju odgovarati, u suprotnom, Rusi bi trebali biti ti koji odgovaraju", smatra Luna.

Luna je tek jedan od mnogih stanovnika ovoga gradića koji prate slučaj, koji je dominirao medijskim izvještajima, novinskim naslovnicima, radijskim i televizijskim emisijama.

Mještani, koje smo zatekli u jednoj od trgovina u gradiću, sada se pitaju što će biti s Kristopherom, drugim dijetotom obitelji Shatto.

Prema riječima glasnogovornika Agencije za zaštitu djece, Zimmermana, Kristopher je "siguran" i "kod kuće, a posjećuje ga socijalni radnik koji prati cijeli slučaj.

Američka ambasada u Moskvi i šerif Donaldson preciziraju da se o dječaku brine otac.

Ruski dužnosnici su pozvali da se Kristopher Shatto vrati u Rusiju. Julija Kuzmina, biološka majka Maxa i Kristophera, zatražila je preko televizije od ruskog predsjednika Vladimira Putina 21. februara pomoć kako bi ponovno bila sa svojim sinom.

Nekoliko sati nakon intervjua, Kuzmina, koja je prethodno izgubila skrbništvo nad svojim sinovima zbog nemara i prekomjernog konzumiranja alkohola, bila je izbačena iz vlaka zbog pijanstva i nedoličnog ponašanja, prenjeli su ruski mediji.
XS
SM
MD
LG