Dostupni linkovi

U Teksasu ponovo zabranjeni abortusi odlučio apelacioni sud


Učesnice nacionalnog Marša žena, održanog nakon što je Teksas uveo skoro potpunu zabranu procedura pobačaja i pristupa lekovima koji izazivaju pobačaj, u Sijetlu, Vašington, SAD, 2. oktobra 2021.

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država je u petak uveče doneo odluku da privremeno ponovo počne da se primenjuje zakon o zabrani abortusa, samo jedan dan nakon što su klinike za abortus ponovo otvorene, prenosi Glas Amerike. Država Teksas donela je rigorozan zakon o zabrani abortusa koji brani pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće, kada mnoge žene ni ne znaju da su trudne.

Zakon je osporavan pred sudovima od početka, a u sredu je njegovu primenu privremeno obustavio federadlni sudija.

Federalni sudija Robert Pitmen, kojeg je postavio predsednik Barak Obama, doneo odluku da blokira rigorozan zakon o zabrani abortusa i ocenio ga kao "grubo kršenje" ustavom zagarantovanog prava na abortus. Posle odluke sudije Pitmena, mnoge klinike za abortus u Teksasu su otvorene.

Međutim, Peti okružni federalni apelaconi sud je u petak uveče oborio Pitmenovu odluku i ponovo dozvolio da se primenjuje zakon o zabrani abortusa. Ceo slučaj je inače pokrenuo Sekretarijat za pravosuđe koji je tužio državu Teksas.

Zakon o zabrani abortusa u Teksasu predviđa da građani tuže klinike koje izvode abortuse, i da, ako spor bude okončan u njihovu korist, dobiju 10.000 dolara. Zakon na taj način ne sprovodi država, nego građani, a iz tog razloga i niži sudovi nisu mogli da blokiraju njegovu primenu.

Vrhovni sud je isto tako dao zeleno svetlo za primenu teksaškog zakona, ali se nije izjasnio o njegovoj usklađenosti sa ustavom.

Pravo na abortus u SAD garantuje presuda Vrhovnog suda iz 1973. Ro protiv Vejda.

XS
SM
MD
LG