Dostupni linkovi

Microsoft: U narednih deset godina riješiti problem raka


Ilustracija
Ilustracija

Piše: Daily Telegraph

Microsoft je dao obećanje da će "riješiti problem raka" unutar narednih deset godina, koristeći najnoviju računalnu tehnologiju, pomoću koje bi razotkrili kod zaraženih stanica te potom isti reprogramirali nazad u zdravo stanje.

U Microsoftu se dogodio dramatičan zaokret. Okupljena je "omanja vojska" svjetskih najboljih biologa, programera i inženjera, koji imaju posve nov pristup bolesti raka i tretiraju ga identično poput računalnog virusa ili štetnog računalnog softvera.

Ovog je ljeta Microsoft otvorio svoj prvi, takozvani mokri laboratorij, u kojem će testirati otkrića svojih računalnih znanstvenika, koji rade na ogromnim kartama unutarnjih procesa staničnih mreža, prenosi Telegraph.

Stručnjaci Microsofta čak rade i na računalu koje je napravljeno od DNK, koje bi moglo živjeti unutar stanica i tražiti greške u mrežema tijela, poput recimo upravo bolesti raka.

"Biologija i računarstvo su discipline koje se možda doimaju kao kruške i jabuke, ali imaju duboke veze na njihovim najosnovnijim razinama", ističe Chris Bishop, direktor navedenog laboratiorija u Microsoftu.

"Mislim da je prirodna stvar za Microsoft da istražuje te stvari, jer imamo izuzetnu stručnost u računalnoj znanosti, a ono što se događa s rakom je zapravo računalni problem", dodaje Bishop.

Biološko-računalna skupina znanstvenika Microsoftu razvija molekularna računala, koja bi se u tijelu čovjeka ponašala poput liječnika te tražila stanice raka i uništavala ih.

Andrew Phillips, šef te radne skupine, smatra da je moguće tehnološki to ostvariti unutar narednih pet do deset godina.

XS
SM
MD
LG