Dostupni linkovi

Tegeltija: Kandidatski status bio bi snažan podstrek za BiH


Zoran Tegeltija (levo) i Josep Borell u Briselu (18. maj 2021)
Zoran Tegeltija (levo) i Josep Borell u Briselu (18. maj 2021)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Zoran Tegeltija, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Briselu, održao je u utorak, 18. maja bilateralni sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom (Josep Borell).

Predsjedavajući Tegeltija je potvrdio odlučnost BiH da postane dio evropskih društvenih, ekonomskih i političkih struktura, te naglasio da bi donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo BiH dalo snažan podstrek provođenju reformskih procesa i intenziviranju političkog dijaloga o teškim pitanjima, navodi se u saopštenju iz Službe za informisanje VM.

Sastanak je održan uoči radne večere koju Borelj organizuje večeras (18. maja) u Briselu za šest lidera zemalja Zapadnog Balkana, koja će, prema njegovim riječima, pomoći da EU razumije dinamiku regiona.

“Danas ćemo imati širi pristup, geopolitički pristup regionu, a ne fokusiranje samo na proširenje. Glavna svrha je kontaktirati sa našim partnerima, saslušati njihove brige i razumjeti ideje kao i razmisliti o tome kako bolje raditi zajedno za našu zajedničku budućnost”, izjavio je Borell prije večere kojoj će prisustvovati i predsjedavajući Tegeltija.

Inače, na večeri će Albaniju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo predstavljati premijeri, Bosnu i Hercegovinu predsjedavajući predsjedništva, a Crnu Goru, predstavlja predsjednik države.

Tegeltija i Borelj su, nakon bileteralnog sastanka, zajednički ocijenili da je snažan, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan u interesu i EU i zemalja Zapadnog Balkana, te da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju regionalne saradnje kao mehanizma za napredovanje ka EU.

Podsjetimo da je Borell, u razgovoru 27. aprila putem video linka, pozvao članove Predsjedništva BiH da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

XS
SM
MD
LG