Dostupni linkovi

Tanović: Film „Prtljag“ o ljudskosti bez boje i nacije


Danis Tanović, foto: Midhat Poturović
Danis Tanović, foto: Midhat Poturović
Najnovije ostvarenje bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića „Prtljag“ (Baggage) u subotu navečer imalo je svjetsku premijeru u okviru završne noći 17. Sarajevo Film Festivala (SFF).

25-minutni igrani film pripovijeda priču o ljudima koji, i 16 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, još tragaju za posmrtnim ostacima članova svojih porodica.

„Živimo u nekom ludilu, živimo u gradu u kojem dolaze američke zvijezde na crveni tepih, dok u isto vrijeme samo kilometar odavde, žive ljudi koji još tragaju za svojim najbližim. Jako je važno da se pronađu ti ljudi, inače kako nekoga oplakati kad mu ni grob ne znate. Za mene je to pitanje ljudskosti koje nema ni boje, ni nacije. Nisu samo Bošnjaci nestali, ima i Srba, Hrvata i Jevreja. Ako nakon ovog filma neko odluči da pokaže jedan grob, meni je to dovoljno“,
kaže za Radio Slobodna Evropa Danis Tanović.



Uloge u filmu povjerene su mladim glumcima Borisu Leru i Rijadu Gvozdenu, te njihovom iskusnijem kolegi - Miralemu Zupčeviću.

Volim učestvovati u kreiranju muzike

Film je napravljen podrškom projekta „perFiducia“ („Za povjerenje“) koji finansira Intesa Sanpaolo banka. Ideja projekta je ispričati skrivene priče, pojedinačne ili zajedničke.

„Uslovi za snimanje bili su divni. Visoka produkcija, potpuna sloboda... sve što svaki reditelj sanja, a pritom je film pripremljen za mjesec dana. Rijetko kad se fine stvari poklope, kao što je bilo u ovom slučaju. Vjerujem da će publika gledati film, a trebao bi biti dostupan i na internetu“, ističe Tanović.

Danis Tanović je do sada napravio pet filmova: Oskarom nagrađeni film „Ničija zemlja“, „L'enfer“ (Pakao), „Triage“, „Cirkus Columbia“, te najnoviji „Prtljag“.

„Volim da učestvujem u kreiranju muzike. U posljednjem filmu smo Samir Fočo i ja pravili jednu vrstu zvučne kulise. Pokušavamo da sliku i sve što je napravljeno podignemo na viši nivo, te smatram da smo i u ovom filmu to uspjeli. Također, Peđa Kojović i ja završili smo jedan novi scenarij sa kojim bi uskoro trebali krenuti u produkciju. Međutim, filmski radnici u Bosni i Hercegovini još osjećaju tragove recesije. Nikad nije bilo lako napraviti film, a u današnje vrijeme to postaje skoro pa nemoguće“, pojašnjava Tanović.

Svjetskoj premijeri filma „Prtljag“ u Otvorenom kinu hej! prisustvovali su i počasni gosti ovogodišnjeg 17. SFF-a hollywoodski glumci Angelina Jolie i Brad Pitt.
XS
SM
MD
LG