Dostupni linkovi

Savet bezbednosti: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine


Mnogi nerešeni slučajevi nestalih s Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom poverenju: Zahir Tanin
Mnogi nerešeni slučajevi nestalih s Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom poverenju: Zahir Tanin

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna je za stabilnost regiona, ocenilo je Savet bezbednosti na sednici posvećenoj Kosovu i pozvao obe strane da nastave dijalog

Učesnici u raspravi su pozdravili uspešno održavanje izbora na Kosovu i pozvali političke lidere da što pre formiraju vladu i nastave sa radom.

Na sednici na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, navedeno je da je na Kosovu važno uspostaviti Zajednicu srpskih opština, što je označeno kao "ključan element" dogovora iz Brisela.

Ambasadorka SAD je pozvala lidere da nastave sa sprovodjenjem "koraka koji su potrebni u procesu normalizacije" i da nastave dijalog.

Ona je zatražila da se smanji i naposletku okonča Misija UN na Kosovu (UNMIK), navodeći da redovni izveštaj generalnog sekretara treba da bude predstavljen na šest ili više meseci, a ne na tri meseca.

"Teško je opravdati nastavak Misije. Postigli smo ciljeve na Kosovu i vreme je da se povučemo", izjavila je predstavnica SAD i dodala da će Vašington podržati članstvo Kosova u svim medjunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol.

Američka predstavnica je čestitala na "uspešno održanim i mirnim, demokratskim izborima na Kosovu", i pozvala zemlje članice koje to do sada nisu učinile da priznaju nezavisnost Kosova.

Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN

Predstavnik Rusije rekao je da na Kosovu i dalje postoje duboki problemi koji traže hitna rešenja, tako da nema osnova za proredjivanje izveštaja generalnog sekretara o situaciji na terenu.

To pokazuje, dodao je, čijenica da političke grupe na Kosovu još nisu uspele da formiraju vladu i to što ne uspevaju da ispune obećanja data u okviru briselskog dijaloga.

Rusija je "kategorično protiv ukidanja misije UN na Kosovu", rekao je ruski predstavnik i dodao da UNMIK ostaje "suštinski instrument medjunarodnog nadzora" u srpskoj pokrajini.

Ruski predstavnik je rekao da politika Prištine da izgradi multietničko društvo nije uspela, da "kosovski projekat nastavlja da propada" i da postoji ozbiljna zabrinutost za situaciju o oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i zbog širenja radikalizma i terorizma.

Povodom optužbi da Rusija u regionu Zapadnog Balkana "prekraja granice", ruski predstavnik je rekao da su to "apsurdne laži".

"Danas je popularno da se Rusija optužuje bez ikakvih dokaza i to se zove kleveta", rekao je predstavnik Rusije i dodao da Moskva na to gleda kao na pokušaje da se podriju tradicionalni prijateljski odnosi Rusije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Naša politika u regionu zasnovana je na poštovanju partnera i njihovih interesa", dodao je.

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog, primene postignute dogovore i da rade na izgradnji medjusobnog poverenja.

Kina, dodao je, smatra da UNMIK, EULEKS i KFOR treba da nastave da rade na terenu na Kosovu i da imaju pozitivnu i konstruktivnu ulogu.

Ocenivši da je rešavanje kosovskog pitanja "dug, komplikovan i često bolan proces", šef UNMIK Zahir Tanin je rekao na početku sednice da treba naći trajno i održivo rešenje koje je u interesu svih.

"Potrebno je liderstvo svih uključenih strana ako želimo trajan mir u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Tanin, ocenivši da je stabilnost na Kosovu važna za stabilnost u celom regionu i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prevazilaženje nepoverenja dve strane je dugoročan proces, rekao je Tanin i dodao su "mnogi nerešeni slučajevi nestalih s Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom poverenju".

Povodom parlamentarnih izbora na Kosovu 11. jula, Tanin je rekao da je važno da Kosovo nastavi da bude ozbiljno i odgovorno, a da medjunarodna zajednica i svi partneri treba da daju podršku i doprinesu stabilnosti.

Lideri Zapadnog Balkana u Trstu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Osvrnuvši se na samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, Tanin je rekao da je regionalna saradnja na svim nivoima važna za evropsku integraciju svih zemalja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao je obe strane da ožive taj proces.

U izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da nije bilo dovoljno napretka u primeni postignutih sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju pravosudja.

Dačić: Beograd za obostrano prihvatljiva rešenja

Priština stvara prepreke: Ivica Dačić
Priština stvara prepreke: Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija posvećena dijalogu s Prištinom, ali da je ključno da on bude zasnovan na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova.

Šef srpske diplomatije je optužio Prištinu da ometa dijalog zahtevima da dobije članstvo u medjunarodnim organizacijama kao što su Unesko i Interpol.

Dačić je rekao da Savet bezbednosti treba da nastavi dosadašnji tempo sednica i izveštavanja o Kosovu i Unmiku na tri meseca jer je to potrebno za nesmetano sprovodjenje mandata Unmika i podrške dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Kosovo i zapadne zemlje traže da se poveća period izmedju izveštaja.

Dačić je rekao medjunarodnu zajednicu i pravosudne institucije na Kosovu "ne smeju ostati nemi pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba", kao kad je jedan od kandidata za premijera Kosova Ramuš Haradinaj pretio Srbima da će im biti uradjeno gore nego što je bilo pre.

On je istakao da ne može biti istinskog pomirenja bez procesuiranja svih zločina.

On je rekao da demokratija podrazumeva otklon od zločina i organizovanog kriminala, u čemu nezavisno pravosudje ima ključnu ulogu, ali da pravosudje na Kosovu "dokazuje da je orudje u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru".

“Činjenica da nema nijednog pravosnažno osuđenog za oko hiljadu ubijenih Srba jasno svedoči da pravosuđe na Kosovu nije u stanju ili ne želi da obavi taj posao…Time se šalje poruka svim preostalim Srbima da za njih na Kosovu i Metohiji više nema mesta, poruka onima koji su proterani da ni ne sanjaju o povratku, poruka da će se etničko čišćenje završiti do kraja i po svaku cenu”.

On je rekao da je "institucionalno kršenje prava izraženo i u domenu zaštite srpskog kulturnog i verskog nasledja" na Kosovu i da su u svetu oštećenja, rušenja i paljenja spomenika srpske kulturne i verske baštine neshvatljive najave Prištine o mogućem obnavljanju zahteva Kosova za članstvo u Unesku.

Čitaku: Agresivna i nekonstruktivna politika Srbije

Srbija stvara prepreke: Fljora Čitaku
Srbija stvara prepreke: Fljora Čitaku

Kosovo je slobodna i suverena država, tako da nema potrebe za postojanje UNMIK jer je ispunio misiju pre mnogo godina, kazala je ambasadorka Kosova u UN Fljora Čitaku dodajući da se troši dragoceno vreme i resursi članica Saveta bezbednosti zbog “šarade” severnog suseda Kosova.

Govoreći o rezoluciji SB UN 1244, Čitaku je ukazala da ona ne predvidja tromesečni izveštaj generalnog sekretara.

Kosovska ambasadorka je kazala da se u rezoluciji govori o Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji, i dodala da su se vremena promenila.

Ona je ukazala na planove da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u Armiju

“Učinićemo sve da uverimo naše srpske građane da će Kosovska vojska biti i njihova te da nemaju čega da se boje.”

Ona je pomenula da je u julu promovisano 58 srpskih i tri crnogorska kadeta koji sada služe u kosovskim snagama bezbednosti.

“Spremni smo da razgovaramo kako bismo ublažili strahove naših srpskih državljana ali nećemo dozvoliti nikome da ima veto na ovaj proces”.

Ona je istakla da će Priština primeniti sve dogovore postignute u Briselu kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može da bude jednostrana, dodajući da Srbija pokazuje "nekonstruktivan stav i stvara prepreke".

“Umesto normalizacije odnosa, Srbija stvara nepotrebne prepreke na različitim regionalnim i međunarodnim forumima, a da ne govorimo o kršenju različitih delova Briselskog sporazuma. Neki su potpuno blokirani, kao što je o energiji, pravosuđu i priznavanju diploma. Drugi se opstruiraju u različitim fazama primene kao što je dogovor o katastru, revitalizaciji mosta i glavne ulice u Mitrovici, poptuno ukidanje paralelnih srpskih struktura na Kosovu”, istakla je Čitaku.

Odgovarajući na optužbe ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je bivša Oslobodilačka vojska Kosova teroristička organizacija, Čitaku je rekla da je OVK najuspešnija vojska u istoriji.

Ona je istakla da su se zločini Srbije na Kosovu odvijali pred očima sveta i da svaki pokušaj promene te istorije neće uspeti.

"Rat na Kosovu se dogodio pred očima sveta, pred očima ovog Saveta i zbog toga je svet odlučio da deluje", kazala je Čitaku i dodala da Sami Luštaku i Ramuš Haradinaj nisu otišli u Beograd da ratuju, već su se borili ispred svojih kuća da bi odbranili svoj narod.

Čitaku je rekla da Srbija ne može da promeni činjenicu da je Kosovo sada nezavisna i suverena država.

"Nezavisnost Kosova jeste kompromis. Ahtisarijev predlog je bio težak i bolan kompromis".

Ona se usprotivila predlozima o podeli Kosova.

"Obnova ideje o rešenjima po etničkim linijama je opasna po čitav region. Ako odbacimo multikulturalizam i etničku raznolikost unutar sopstvene države, kako onda planiramo da opstojimo u Evropskoj uniji", istakla je Čitaku.

Reagujući na njeno izlaganje, Dačić je rekao da je ona uvredila sednicu Saveta bezbednosti rekavši da je to "šarada", dok je on govorio o preciznim podacima.

On je takodje kazao da ga brine to što su SAD, Velika Britanija i Francuska usaglasile stav sa Kosovom o potrebi okončanja Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Dačić je upitao ambasadore "da li će neko ikada u sedištu UN spomenuti više od 200.000 proteranih Srba, od kojih se vratilo 1,9 odsto" i da li misle da je dovoljno "izvršiti secesiju i reći da ne treba više govoriti o tome".

"Ako neko misli da je situacija rešena mislim da živite u dubokoj zabludi. Ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju da je problem rešen, zaboravili ste istoriju i sve što ste radili na Balkanu", kazao je Dačić.

Fljora Čitaku je uzvratila da nije potomak Slobodana Miloševića već da su se ona i mladi politički lideri borili protiv njega i Šešelja koji su bili najveći ratni zločinci u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Ponosni smo na biografiju našeg rukovodstva, za razliku od nekih drugih”, istakla je kosovska ambasadorka.

Facebook Forum

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG