Dostupni linkovi

UN oslobađa hitna sredstva za zdravstveni sistem Afganistana


Medicinske sestre brinu o pacijenticama u ženskoj bolnici Wazir Akbar Khan u Kabulu, 1. septembar 2021.

Ujedinjene nacije kažu da će osloboditi 45 miliona dolara za pomoć u sprječavanju urušavanja zdravstvenog sistema u Afganistanu, za koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je "na rubu kolapsa" nakon što su talibani u toj zemlji preuzeli vlast sredinom augusta.

Afganistanski zdravstveni sistem potonuo je u duboku krizu nakon što su talibani došli na vlast, što je otežalo isporuku pomoći i ostavilo mnoge zdravstvene ustanove bez osoblja.

'Bez straha': Doktorice i medicinske sestre bolnice u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Države i međunarodne organizacije za pomoć obustavile su isplate za Afganistan kako bi spriječile talibane u pristupu novcu za pomoć, dok su desetine hiljada afganistanskih ljekara i medicinskih radnika pobjegli iz zemlje, a mnogo ženskog osoblja izbjeglo je posao.

"Afganistanski zdravstveni sistem je na rubu kolapsa", izjavili su 22. septembra nakon posjete Kabulu šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i regionalni direktor Ahmed al-Mandhari.

“Ako se hitno ne poduzmu mjere, zemlja će se suočiti s neizbježnom humanitarnom katastrofom.”

Martin Griffiths, šef Odjela za humanitarnu pomoć UN-a, naveo je u 22. septembra u saopćenju da će 45 miliona dolara otići WHO-u i Fondu za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), što će omogućiti zdravstvenim ustanovama u Afganistanu da, uz pomoć partnerskih nevladinih organizacija, rade do kraja godine.

“Lijekovi, medicinski materijal i gorivo nestaju u Afganistanu. Hladni lanci su ugroženi. Osnovni zdravstveni radnici nisu plaćeni", rekao je Griffiths, dodajući da bi "dopuštanje da se afganistanski zdravstveni sistem raspadne bilo katastrofalno."

"Ljudima u cijeloj zemlji bio bi onemogućen pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poput hitnih carskih rezova i liječenja trauma."

Tedros je rekao da je devet od 37 bolnica koje liječe pacijente s COVID-19 zatvoreno, dok su "svi aspekti odgovora na COVID-19 opali, uključujući nadzor, testiranje i vakcinacija".

Dok je 2,2 miliona osoba bilo vakcinisano prije augusta, stope imunizacije su se "brzo smanjile" posljednjih sedmica, a 1,8 miliona doza u zemlji je neiskorišteno.

"Potrebna je brza akcija za korištenje ovih doza u narednim sedmicama", rekao je Tedros.

Budući da će manje medicinskih sestara ići na posao, pacijentkinje se također drže podalje od klinika.

WHO kaže da je donijela 170 tona medicinskog materijala u Afganistan otkako su talibani preuzeli vlast. Za nastavak pomoći u naredna četiri mjeseca WHO treba oko 38 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG