Dostupni linkovi

Human Rights Watch poziva talibane da poštuju ljudska prava


Talibani u Kabulu, januar 2022.

Nepriznate talibanske vlasti u Afganistanu nametnule su stroga ograničenja ljudskih i građanskih prava tokom godine dana otkako su preuzeli de facto kontrolu nad zemljom i moraju promijeniti smjer kako bi se spriječila humanitarna katastrofa, tvrdi Human Rights Watch (HRW).

"Afganistanski narod živi noćnu moru ljudskih prava, žrtve su talibanske okrutnosti i međunarodne apatije", rekla je Fershta Abbasi, istraživačica HRW-a za Afganistan. "Budućnost Afganistana ostaće mračna osim u slučaju da se strane vlade aktivnije ne potrude s talibanskim vlastima."

U saopštenju HRW-a navode se talibanska ograničenja prava odnose na prava žena i djevojčica, pritisak na medije, proizvoljna pritvaranja i mučenja te pogubljenja po kratkom postupku.

Talibani su se vratili na vlast u avgustu 2021. nakon što se međunarodna koalicija predvođena SAD-om povukla iz zemlje i prethodna vlada pala. Međunarodna zajednica nije priznala njihovu vladu i ima ograničen angažman s njima.

Otkako su preuzeli vlast, uprkos obećanjima, talibani su uglavnom sprječavali djevojčice da pohađaju srednje škole i zabranili su ženama da putuju bez muškog člana porodice u pratnji. Ta je zabrana putovanja natjerala je mnoge žene da odustanu od zaposlenja.

HRW je istaknuo da su "talibanska kršenja ljudskih prava izazvala široku osudu i ugrozila međunarodne napore da se riješi užasna humanitarna situacija u zemlji". Grupa je kao razlog navela "ekonomski kolaps" Afganistana nakon prekida međunarodne pomoći.

"Nakon godinu dana na vlasti, talibanski lideri trebali bi prepoznati katastrofu koju su stvorili i promijeniti pravac prije nego što sve više Afganistanaca trpi posljedice i više života bude izgubljeno", rekla je Abbasi.

Izvještaj koji je 10. avgusta objavila nevladina organizacija Save the Children kaže se da jedna četvrtina afganistanskih djevojčica pokazuje znakove depresije, a 97 posto porodica se bori da obezbjedi hranu za svoju djecu.

U maju je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija izdalo izjavu u kojoj izražava "duboku zabrinutost" zbog kršenja prava žena i djevojčica u Afganistanu. U izjavi se pozivaju talibani da "brzo preokrenu" svoju politiku i "da se pridržavaju obveza ponovnog otvaranja škola za sve učenice bez odgađanja".

Afganistanke protestirale zbog obaveznog pokrivanja lica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

XS
SM
MD
LG