Dostupni linkovi

Glasnogovornik talibana kaže da će Kina zadržati ambasadu u Afganistanu


Talibanski vojnici na jednom od glavnih gradskih trgova u Kabulu, 1. septembra 2021.
Talibanski vojnici na jednom od glavnih gradskih trgova u Kabulu, 1. septembra 2021.

Glasnogovornik talibana rekao je u petak da je Kina obećala da će ostaviti svoju ambasadu u Afganistanu otvorenom i da će povećati humanitarnu pomoć ovoj ratom razorenoj zemlji.

Abdul Salam Hanafi, član političkog ureda islamističke grupe u Dohi "održao je telefonski razgovor sa Wu Jianghaom, zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine", napisao je na Twitteru glasnogovornik Suhail Shaheen.

"Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova rekao je da će zadržati svoju ambasadu u Kabulu, dodajući da će se naši odnosi poboljšati u odnosu na prošlost. Afganistan može odigrati važnu ulogu u sigurnosti i razvoju regije", rekao je.

"Kina će također nastaviti i povećavati svoju humanitarnu pomoć, posebno za liječenje od COVID-19", dodao je glasnogovornik.

Nije bilo trenutne potvrde iz Pekinga.

Veliki dio svijeta čeka da vide kako će se talibani postaviti kako bi odlučili o svom odnosu s njima.

No, Kina je više puta kritikovala ono što su vidjeli kao ishitreno i loše planirano povlačenje Sjedinjenih Država iz Afganistana, te je rekla da je spremna produbiti "prijateljske i kooperativne" odnose s talibanima nakon njihovog preuzimanja vlasti.

Kineska ambasada u Kabulu ostaje operativna, iako je Peking počeo s evakuacijom kineskih državljana iz zemlje prije nekoliko mjeseci zbog pogoršanja sigurnosti.

No, Peking još nije priznao talibane kao de facto vladu i oprezni su zbog militantne grupe koja pruža podršku separatistima Ujgura, inače muslimanske manjine.

Za Peking, stabilna i kooperativna administracija u Kabulu otvorila bi put za proširenje njenog prekomorskog infrastrukturnog pogona, kažu analitičari.

U međuvremenu, talibani bi mogli smatrati Kinu ključnim izvorom ulaganja i ekonomske podrške.

Kineske kompanije također drže na oku ogromne rudnike bakra i litija u Afganistanu, ali stručnjaci kažu da opasna sigurnosna situacija znači da nije vjerovatno da će investitori žuriti.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG