Dostupni linkovi

Kakav uticaj SAD i saveznici imaju nad talibanima u Afganistanu?


Afganistanci ispred zatvorene banke 25. avgusta 2021.
Afganistanci ispred zatvorene banke 25. avgusta 2021.

Sjedinjene Države i njeni saveznici možda su ostavili Afganistan u rukama talibana, ali još uvijek imaju, prema riječima američkog predsjednika Joe Bidena, uticaj da natjeraju militante da ispoštuju obećanja da će dopustiti ljudima da izađu iz zemlje.

To su ponovili i američki zvaničnici kao i drugi zapadni lideri koji vjeruju da se na talibane može izvršiti pritisak da napuste svoje prethodno nasilno ponašanje i podršku terorizmu motivacijom, obzirom na preveliku ovisnost Afganistana o uvoznoj energiji, hrani i stranoj pomoći kao i klimavoj ekonomiji.

Koje su to "ručne" koje zapad mora povući kako bi talibani poštovali prava žena i sarađivali sa drugim zemljama?

Milijarde u zlatu, devizama i specijalnim rezervama

Sjedinjene Države imaju veliku ulogu u odlučivanju o tome šta će se dogoditi sa devet milijardi dolara u zlatu i rezervama stranih valuta. Od toga, sedam milijardi se drži u Sjedinjenim Državama, sa 1,3 milijarde na drugim međunarodnim računima i oko 700 hiljada dolara Banke za međunarodna poravnjanja, napisao je na Twitteru guverner afganistanske centralne banke nakon što je pobjegao iz zemlje.

Washington je ubrzo blokirao talibane da pristupe bilo kojoj imovini centralne banke koju ima afganistanska vlada u Federalnoj rezervi New Yorka ili drugdje u Sjedinjenim Državama, a imovina ostaje zamrznuta.

Protesti u Kabulu zbog zatvaranja banaka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Međunarodni monetarni fond obustavio je 18. avgusta Afganistanu pristup resursima, uključujući 440 miliona dolara u novim rezervama za hitne slučajeve.

Washington se nalazi pod pritiskom pojedinih humanitarnih grupa, dužnosnika afganistanskih centralnih banaka i stranih vlada, uključujući Rusiju, kako bi ublažio zamrzavanje imovine i omogućio neke pošiljke u dolarima, što je potez koji bi najvjerovatnije došao sa otežanim uslovima. Talibani će se umjesto toga vjerovatno okrenuti trgovini narkoticima ili oružju, rekao je u ponedjeljak ruski dužnosnik.

Oslanjanje na uvoz

Afganistan se oslanja na uvoz ogromnog dijela odjeće, hrane i goriva. Prema podacima Svjetske banke, u 2019. godini uvezli su 8,6 milijardi robe, a na vrhu su treset, pšenica i nafta. Uvoze oko 70 posto električne energije po godišnjoj cijeni od 270 miliona dolara.

Talibani ne mogu platiti takav uvoz bez pristupa dolarima i afganistanskim deviznim rezervama; imali su dovoljno rezervi da plate za otprilike dva dana uvoza kada je imovina koja se nalazi vani zamrznuta. SAD i saveznici mogli bi uslovljavati pristup transakcijama ili rezervama ponašanjem talibana.

Strana pomoć

SAD i ovdje igraju važnu ulogu, obzirom na uticaj koji imaju na Svjetsku banku, koja nadzire Trust fond za obnovu Afganistana i MMF, te zbog milijardi koje su dali afganistanskoj vladi i nevladinim organizacijama koje se nalaze na terenu. Svjetska banka prekinula je dotok sredstava za Afganistan nakon što su talibani preuzeli zemlju. Budućnost Fonda je nejasna.

Prošle sedmice je američko Ministarstvo finansija izdalo ograničenu novu dozvolu vladi i partnerima kako bi mogli pružati pomoć Afganistanu, što je korak koji bi mogao ohrabriti i druge vlade da učine isto.

Prije 15. avgusta, kada su talibani preuzeli vlast u zemlji, oko 8,5 milijardi dolara godišnje ili 43 posto bruto domaćeg proizvoda dolazilo je od grantova. Od toga je finansirano 75 posto javnih rashoda, 50 posto budžeta i oko 90 posto potrošnje na sigurnost. Svaki nastavak pristupa Afganistana tim resursima vjerojatno će biti uvjetovan ponašanjem talibana.

Finansijske sankcije

Talibani kao grupa, ali i pojedinačno, već su podložni sankcijama Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija koje im brane pristup transakcijama sa dolarima i američkom finansijskom sistemu.

Zapadne finansijske institucije izbjegavaju poslovati sa talibanima, kako ne bi kršili američke zakone. Ukidanje ovih sankcija zahtjevalo bi dugotrajan i složen proces američkog Ministarstva finansija, kažu zvaničnici administracije, ali ministarstvo bi moglo odobriti licence za više transakcija na temelju ponašanja talibana.

Uskraćivanje podrške privatnih banaka

Pritisak raste na privatni bankarski sektor Afganistana s obzirom zamrzavanje pošiljki u dolarima. Svih 12 banaka koje posluju u Afganistanu zahtjevaju od inostranih banaka da obrađuju transakcije u dolarima, a tri su u državnom vlasništvu što ih čini direktno pod kontrolom talibana.

Citibank i druge obustavile su takvu podršku kako bi izbjegli moguće kršenje sankcija.

Afganistansko-američka privredna komora, koja uključuje afganistanske poslovne banke i korporativne ulagače poziva američke dužnosnike da dopuste ograničen priliv novca kako bi se povratilo povjerenje javnosti i izbjegla moguća panika i nasilje.

Bivši ministar u Afganistanu raznosač hrane u Njemačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Doznake

Afganistan se također uveliko oslanja na doznake, pri čemu takva plaćanja radnika od migranata koji rade van zemlje čine četiri posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Western Union, najveća svjetska kompanija za prenos novca i Moneygram su suspendovali svoje usluge, zatvarajući protok sredstava na kojeg se oslanjaju mnoge porodice kako bi platile hranu. Ponovno otvaranje ovih usluga zahtjevalo bi ublažavanje američkih finansijskih sankcija.

Izvor: Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG