Dostupni linkovi

Nastavlja se borba protiv talibana u Panjshir dolini


Afganistanski pokret otpora tokom vježbi u Panshir dolini 2. septembra

Žestoki sukobi nastavljeni su u Panjshir dolini, posljednjem mjestu otpora talibanskoj kontroli u Afganistanu.

U međuvremenu američki general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog generalštaba, upozorio je na “građanski rad širih razmjera” u Afganistanu, pitajući se da li talibani mogu učvrstiti svoju vlast prelaskom sa pobune na upravljanje.

Glasnogovornik talibana Bilal Karimi rekao je 5. septembra da su talibani zauzeli kontrolu nad pet od sedam okruga u Panjshiru, dijelu Afganistana koji se nalazi oko 100 kilometara od Kabula. Karimi je kasnije na Twitteru objavio da su talibani zauzeli i Bazarak, glavni grad Panjshira.

Opozicija, nazvana Afganistanski nacionalni front otpora, tvrdi da su zarobili talibanske borce u dolini i da su se odbranili u nekoliko okruga.

Talijanska grupa za pomoć koja upravlja bolnicom u Panjshiru objavila je na Twitteru 4. septembra da su talibani stigli do sela Anabah koji se nalazi u dolini.

Bivši potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh i lider Nacionalnog fronta otpora, ranije je u video poruci rekao da su njihove snage u teškoj situaciji, ali je obećao da će nastaviti pružati otpor.

“Napadaju nas Al Kaida, teroristi, talibani i pakistanske pristalice. Ali mi branimo svoju zemlju”, rekao je Saleh.

“Otpor se nastavlja. Neprijatelj je pretrpio gubitke. Imali smo i žrtava. Prisustvovao sam sahrani jednog od mojih saputnika. Ali, imamo situaciju pod kontrolom”, rekao je Saleh.

Od kada su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta, suočavaju se sa otporom Fronta, koji okuplja opozicione snage lojalne lokalnom lideru Ahmadu Masudu koji je na Facebooku rekao da Panjshir i dalje “stoji čvrsto.”

Nastavak borbi izaziva upozorenja o mogućnosti građanskog rata. Talibani sada kontrolišu većinu zemlje.

Dolina Panjshir, sjeverno od glavnog grada Kabula, jedna je od najmanjih afganistanskih provincija i jedina koja nije pala u ruke talibanima. Tradicionalno uporište protiv talibana je dom između 150.000 i 200.000 ljudi i skriveno je iza planinskih vrhova.

Otpor - koji uključuje bivše pripadnike afganistanskih snaga sigurnost i lokalne milicije - predvodi vođa lokalnog plemena Ahmad Massoud. Njegov otac uspješno se borio protiv Sovjeta koji su izvršili invaziju 1980-ih, i talibana 1990-ih.

XS
SM
MD
LG